Položeni vijenci na Sokocu, Palama i u Istočnoj Ilidži

0

Na Sokocu su danas, povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, položeni vijenci na spomen-kosturnicu u Spomen-parku, na kojoj je upisano 980 imena poginulih boraca.

Vijence su položile delegacije Ambasade Ruske Federacije u BiH, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, zajednička delegacija opštinskih odbora SUBNOR-a Sokoca i Pala, te Boračke organizacije opštine Sokolac.

Obraćajući se okupljenima predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokolac Milivoje Janković rekao je da je područje romanijskog platoa, koje je tada obuhvatalo više od četiri opštine, brojalo 3.034 borca.

Prema njegovim riječima, 20. Romanijska brigada u ovom ratu formirana je od Prvog i Drugog bataljona romanijskog odreda i Prvog bataljona 15. Majevičke brigade.

NJen sastav činio je 831 borac Romanije i oko 1.300 boraca iz Srbije koji su učestvovali u završnoj fazi borbe za oslobođenje Jugoslavije.

On je napomenuo da je Romanijska brigada zvanično vodila borbu do 25. maja 1945. godine na Odžaku, Orašju i drugim mjestima protiv ustaša.

Janković je napomenuo da je Romanijska brigada dala pet narodnih heroja, a narod Romanije podnio je ogromne žrtve, više od 6.000 ljudi iz Podrinja i Romanije ubijeno je na Drini, a otkriveno je i više masovnih grobnica i stratišta širom Romanije.

Jurij Butko iz delegacije ruske Ambasade u BiH rekao je novinarima da u ime Rusije odaje počast poginulim borcima koji su dali živote za slobodu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da je Dan pobjede nad faizmom jedan od najvažnijih događaja u 20. vijeku, odnosno u Drugom svjetskom ratu.

On je napomenuo da je važno da sve institucije na republičkom i lokalnom nivou obilježavaju ovaj datum shodno svojim mogućnostima.

Predstavnici grada Istočno Sarajevo položili su danas vijence i na spomen-obilježje borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu na Palama i narodnom heroju Milanu Simoviću, kao i na spomen-obilježje borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu u Istočnoj Ilidži.

Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj dan je kada je nacistička NJemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare