Položeni vijenci na „Mali Zejtinlik“

0

SOKOLAC – Predsjednik SDS-a Mirko Šarović položio je vijenac na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu za koje je rekao da nosi mnogo simbolike i da značajno za istoriju stvaranja Srpske.

Šarović je povodom Dana Republike rekao da se 9. januar obilježava širom Srpske bez obzira koja je stranka i ideologija u pitanju, jer je to „zajednički praznik“.

„SDS je udarila temelje Republike Srpske i zato se ovdje se okupljamo i vjerujemo u bolje sutra, jer Srpska zaslužuje više i bolje i vjerujem da će to bolje svakako da dođe“, izjavio je Šarović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić napomenuo je da Republika Srpska nastala kao životna potreba opstanka Srpskog naroda zapadno od Drine.

On je podsjetio da je Vojničko spomen-groblje na Sokocu jedno od svetih mjesta širom Srpske na kojima je sahranjeno oko 23.000 boraca Vojske Republike Srpske i oko 4.000 civila, koji vječno opominju da nema nikakvih kalkulacija oko Srpske.

„Bez obzira na političke razlike na političkoj sceni Srpske primarni cilj svih predstavnika političke vlasti i na svim nivoima, kao i svih građana je očuvanje i jačanje Srpske“, poručio je Vučetić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je naglasio da je Republika Srpska stvorena u miru i odbranjena u ratu, a danas srpski narod ima trajnu tvorevinu sa ove strane Drine koja im u BiH garantuje mir i stabilnost, državotvornost i sve ono što u ranijem vremenskom periodu nisu imali.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ovo mjesto i Romanija imaju značajnu ulogu u stvaranju Republike Srpske, kao i sam „Mali Zejtinlik“ gdje je sahranjeno oko 1.000 srpskih boraca poginulih na području Sarajevsko-romanijske regije.

Predsjednik Regionalnog odbora Boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić istakao je da je izlaskom Srba iz Sarajeva 1995. i 1996. i iznošenjem posmrtnih ostataka njihovih najmilijih na Vojničko spomen-groblje na Sokocu stavljen pečat na Republiku Srpsku i definitivno ovjereno njeno postojanje na mnogo godina, uz obilježavanje Dana Srpske i sjećanje na poginule saborce.

Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je da je ovo najveće vojničko groblje preko Drine, te zahvalio Sokocu što je prihvatio izbjegle Srbe iz Sarajeva u vrijeme kada je bilo najteže.

Povodom Dana Republike Srpske vijence na Centralni krst na „Malom Zejtinliku“ na Sokocu položile su delegacije SDS-a, Opštinskog odbora SNSD-a, grada Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža i Sokolac, Regionalne boračke organizacije i Boračke organizacije „Ilidžanski borac“, te više organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare