Položeni vijenci i cvijeće na Centralni spomenik

0

Na Palama je danas polaganjem vijenaca i cvijeća na Centralnom spomeniku za 536 poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata obilježen 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina podsjetio je da je kroz Vojsku Republike Srpske u toku odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo više od 200.000 boraca, a više od 23.000 njih je položilo svoje živote.

„Prije 28 godina na današnji dan, Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci donijela je istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je imala isključivo zadatak da odbrani svoj narod i Srpsku“, rekao je novinarima Parađina, čestitajući Dan Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da je 12. maj jedan od najznačajnih i najbitnijih datuma u istoriji Republike Srpske, a današnjim okupljanjem je odata pošta svima koji su dali svoje živote, kao i ratnim vojnim invalidima koji su dali dijelove tijela.

Prema njegovim riječima, sve sadašnje i buduće generacije moraju da baštine i čuvaju tekovine svojih predaka koji su stali u odbranu svoga naroda i stvaranja Republike Srpske.

On je dodao da institucije Srpske treba da obezbijede bolji i kvalitetniji život boračkim kategorijama i da pomognu pri njihovom zapošljavanju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da su borci Vojske Republike Srpske zaslužni što danas postoji Republika Srpska.

„Lokalna zajednica i njeni stanovnici moraju odati dužni pomen, ali i da nastavimo gdje su oni stali, čuvajući, braneći Srpsku. Čestitam Dan Vojske Republike Srpske svim patriotima“, naveo je Jugović.

Vijence su položili predstavnici Boračke organizacije Pale, rukovodstvo opštine,
Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Crvenog krsta, kao i javnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare