Politički subjekti potpisali etički kodeks ponašanja

0

FOČA – Predstavnici političkih subjekata u Foči, koji će u oktobru učestvovati na lokalnim izborima, potpisali su Etički kodeks ponašanja u predizbornoj kampanji, kojim se promoviše kultura dijaloga.
Kodeksom je predviđeno da stranke vode mirnu kampanju, bez teških riječi i uvreda, zasnovanu na programima koje nude, a ne na neargumantovanoj kritici političkih rivala.

Stranke su se obavezale da će poštovati prava birača i da neće vršiti pritisak na njihovu slobodu izbora i glasanja, te da će glasove pridobijati isključivo svojim programima.

Jedna od stavki kodeksa govori i da politički subjekti ne mogu da obećavaju novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobijanja podrške birača, pa se očekuje da uoči izbora neće obilaziti socijalno ugrožene porodice i poklanjati im humanitarnu pomoć, što se ranije dešavalo.

Kodeks podrazumijeva i poštovanje privatnosti kandidata, tako da bi trebalo da izostane i uobičajeno iznošenje pojedinosti iz privatnog života političkih protivnika, što je bilo jedno od nedozvoljenih „oružja“ za političko diskreditovanje kod birača.

Kodeks sadrži i elemente o etničkoj pripadnosti političkih subjekata, ali i birača, pa se ovaj dokument može posmatrati i kao iskorak ka uklanjaju predrasuda o podjeli glasova na srpske i bošnjačke.

Potpisnici su se obavezali da će predizborne plakate lijepiti na predviđenim mjestima i da će ih nakon završenih izbora ukloniti.

Na incijativu fočanske kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ kodeks je izradila stručna služba Skupštine opštine Foča, a potpisalo ga je svih 13 učesnika lokalnih izbora u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare