Pokušaj prevare Palmera i Eskobara

0

BANJALUKA – Dolazak američkih izaslanika Gabrijela Eskobara i Metjua Palmera na zapadni Balkan predstavlja još jedan pokušaj birokratskog aparata Stejt departmenta da trasira svoje ranije utvrđene scenarije i konačna rješenja za političku problematiku i krizu u BiH, ocijenio je politički analitičar Srđa Trifković.

Trifković je istakao da je riječ o scenarijima koji nisu dobili „zeleno svjetlo“ ni od Bijele kuće ni od Savjeta za nacionalnu bezbjednost te zemlje.

„Riječ je o pokušaju prevare Eskobara i Palmera da svojim pompeznim trik nastupima naprave utisak kako su u Vašingtonu prelomljene određene odluke, koje se tiču prostora bivše Jugoslavije, posebno BiH“, rekao je za „Glas Srpske“ Trifković i dodao kako to pokušavaju da prikažu kao usaglašenu politiku administracije DŽozefa Bajdena, što nije tačno.

On je istakao da je poslije američkog sramnog kolapsa u Kabulu američka diplomatija u rasulu, a da bi „birokrtačići“ poput Palmera i Eskobara htjeli na brzinu i na prevaru da postignu nešto u BiH.

Trifković smatra da u BiH apsolutno nije moguć dogovor tri naroda, jer bošnjačko političko rukovodstvo očekuje da će garniture političkih elita u regionu i van njega podržati njihov koncept građanske države.

„Oni još nisu svjesni da je BiH mrtvac koji hoda i da opstaje samo zbog toga što je pojedini međunarodni mentori još održavaju na aparatima“, rekao je Trifković.

Na pitanje kako da se Republika Srpska izbori sa najnovijim pritiscima, Trifkovićje odgovorio da njene vlasti treba ponovo da stave na tapet povratak svih oduzetih nadležnosti, pa i Vojske Republike Srpske jer ona nije ukinuta već samo suspendovana, ali u svakom slučaju treba insistirati na izvornom Dejtonu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare