Pokrenut stečaj u fabrici „Intal“

0

MILIĆI – Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je stečajni postupak u Fabrici montažnih kuća „Intal“ u Milićima, koja je već duže vrijeme u finansijskoj blokadi. Stečajni upravnik Mlađen Petković rekao je Srni da je postupak pokrenula grupa radnika u svojstvu povjerilaca, te da je stečaj otvoren nakon provedenog predstečajnog postupka i procjene suda da su za to stvoreni uslovi.


On je naveo da je 71 radnik prijavljen na Biro za zapošljavanje, te da je već podnesen spisak resornom ministarstvo da bi ljudi mogli da ostvare odgovarajuću naknadu.

Stečajni upravnik do 14. decembra ima obavezu da pripremi izvještaj o finansijskoj situaciji u Fabrici montažnih kuća i preda ga Okružnom privrednom sudu.

Petković je rekao da će sud nakon toga zakazati Skupštinu „Intalovih“ povjerilaca, na kojoj će biti donesene odluke o daljim koracima, te da je još rano govoriti o ukupnim dugovanjima i potraživanjima.

„U izvještaju koji sam pripremio i podnio u prethodnom postupku naglasio sam da su dugovanja preduzeća veća od kapitala, ali preciznije podatke utvrdiće Skupština povjerilaca“, pojasnio je Petković.

Poseban problem u provođenju stečajnog postupka biće tretman „Intalovih“ stanova.

Firma je nakon dislokacije iz Ilijaša u Miliće početkom 1996. godine i obnove proizvodnje na novoj lokaciji izgradila više desetina stanova za smještaj svojih radnika.

Petković je pojasnio da je riječ o 40 stanova u kojima radnici žive više godina, ali ih nisu otkupili niti imaju rješenja o njihovom korištenju.

„Stanovi imaju tretman imovine preduzeća, tačnije nedovršene proizvodnje, što znači da ulaze u stečajnu masu. To će biti pitanje u čije rješavanje će se vjerovatno morati uključiti i druge strukture. Za te ljude se mora naći neko rješenje“, istakao je Petković.

On je dodao da je zbog zaštite imovine preduzeća odredio i mjeru stalnog obezbjeđenja „Intala“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare