Poklonili se junacima na Kajmakčalanu i osvojili Olimp

0

FOČA – U akciji fočanskog Planinarskog društva „Zelengora“, 28 planinara iz Foče i Istočnog Sarajeva odalo je poštu srpskim junacima na Kajmakčalanu, a nakon toga, njih 15 se uspješno popelo i na najveći vrh Grčke-Mitikas na planini Olimp.

Planinari su u spomen-kapeli i spomen-kosturnici, koje se nalaze na samom vrhu Kajmakčalana na planini Nidže, odali počast i zapalili svijeće za nekoliko hiljada srpskih vojnika poginulih u osvajanju neprijateljskih položaja u Prvom svjetskom ratu.

Planinarsko hodočašće na Kajmakčalan, na 2.521 metar iznad mora, organizovano je povodom jednog vijeka od velikog rata i 101 godine od proboja na Kajmakčalanu, koji je izvršen u septembru 1916. godine.

Predsjednik „Zelengore“ Karlo Šimović kaže da su planinari ushićeni i ponosni što su posjetili to sveto, viteško mjesto i odali poštu poginulim junacima.

Prema njegovim riječima, najmlađi planinar ima devet godina, najstariji 68, a među njima je i veći broj žena.

Akcija je nastavljena usponom na Olimp, na vrh Mitikas na 2.918 metara iznad mora, koji je savladalo 15 planinara.

Šimović kaže da su vremenske prilike bile povoljne, tako da su utisci izvanredni.

„Rani polazak, uz osvjetljenje čeonih lampi, omogućio je planinarima vanserijski užitak. Sa padina vrha Skala pratili su izlazak sunca iz Egejskog mora. Jednako su bili impresivni pogledi na okolne strme i stjenovite vrhove Stefani i Skolio, planinarske domove u njihovim podnožjima, duboke doline koje okomito streme ka obalama Egejskog mora, stada divokoza“, prenosi Šimović utiske sa uspona na Olimp, koji je organizovan četvrtu godinu zaredom.

Između dva uspona, planinari su obišli ljekovite izvore u gradiću Lutraki na sjeveru Grčke, vodopad u gradu Edesa, mjesto Pela u kojem je rođen Aleksandar Makedonski i u kojem se nalaze ostaci jednog od drevnih antičkih gradova.

„Ipak, najdirljivije utiske opet nosimo sa vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu i novog susreta sa starinom Đorđem, živim čuvarem groblja. Članovi planinarskog društva bili su dirnuti činjenicom da se njihov prošlogodišnji poklon spomen-kapeli, u drvetu rezbareni amblem društva, nalazi na vidljivom mjestu, na samom ulazu u kapelu“, kaže Šimović.

Učesnici ove akcije još su u Grčkoj, gdje je ostalo da obiđu kompleks manastira Meteori, nakon čega se vraćaju kući.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare