Pogledajte u čemu smo prvi na svijetu

0

Ekološka svijest mladih ljudi u Palama je trenutno na jako niskim granama. Niskim toliko da su ispred nas Tanzanija i Indonezija. U Tanzaniji ne poznaju riječ otpad, dok u Indoneziji već godinama posjeduju kontejnere za reciklažu, koji su kod nas još uvijek samo u mislima.

Situacija u Palama je već nekoliko godina alarmantna. Uništavanje prirode se odrazilo na nedostatak vode. Dok je prije desetak godina svaki potok bio bogat ribom, danas ribu u rijekama spašavaju samo ribolovci poribljavanjem.

Svijet gljiva i raznih plodova, polako nestaje. Ne sjećamo se kada smo posljednji put brali lješnik, a do nedavno ga je bilo u izobilju. Za sve je dijelom krivo globalno otopljavanje, ali čovjekova nebriga je primarni problem.

Batina je iz raja izašla

Šta je u stanju uraditi grupa od dvadesetak srednjoškolaca, za par sati boravka u prirodi, pogledajte na fotografijama. Da li su ova djeca naša budućnost? Da li mi od ovakve omladine treba da očekujemo da je konkurentna u Evropi u bilo čemu? Da li roditelji od djece koja se alkoholišu u srednjoj školi i u sred prirodne oaze prave deponiju, treba nešto da očekuju?

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/ekologija-2012a/] width=[88] height=[70] title=[Vrelo Miljacke jun 2012] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb70_] thumb_cache_dir=[thumbs70] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Ovo je samo jedan u nizu članaka koji je osvanuo na ovom i na stotinama sličnih sajtova. Iz dana u dan se priroda Romanije i Jahorine uništava. Generacije će prepričavati kako su nekad na ovim prostorima rasle trešnje i jabuke, dok se budu kupovale one iz Irana.

Da li smo mi zaslužili da živimo kvalitetno, da naša industrija cvijeta, da je nezaposlenost ispod 5%, da imamo sve i da nam ništa ne fali? Očigledno jesmo, sa ovakvom omladinom i ovakvim ljudima.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments