Podzemni dragulji bliže turistima

0

pećina orlovačaKulturni centar Pale uveliko se priprema da ovog proljeća organizuje medijsko-turističku promociju Orlovače, koja bi po prvi put bila obilježena izvođenjem kulturno-sportskih sadržaja u autentičnom ambijentu same pećine nadomak Sumbulovca i Mokrog.

Ovo je juče potvrdio vršilac dužnosti direktora paljanske Javne ustanove za kulturu Željko Ilić. On je rekao kako je zamišljeno da se ovaj svojevrstan performans organizuje početkom aprila, najvjerovatnije na dan kada Pale obilježavaju godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

– Planiramo da u velikoj pećinskoj dvorani, udaljenoj od glavnog ulaza u Orlovaču 560 metara, organizujemo koncert ženske pjevačke etno-grupe „Javorina“. Na vanjskom platou će biti upriličen nastup dva ovdašnja kulturno-umjetnička društva. Takođe, pokušaćemo da angažujemo i alpiniste, koji bi predstavili svoje vještine na čeonoj vertikalnoj pećinskoj stijeni, koja inače važi za izuzetno primamljivu i atraktivnu među aktivnim ljubiteljima ovog sporta – istakao je Ilić.

Za razliku od dosadašnjih promocija Orlovače, koju su i do sada turisti rado posjećivali, ova koju planira Kulturni centar Pale, jedinstvena je ne samo zbog činjenice da će biti upriličena „živim programom“ u samoj pećini, već i po tome što je usmjerena prvenstveno prema medijima i turističkim organizacijama i agencijama.

– Ne mislimo da do sada nije bilo aktivnosti na promociji ovog nesvakidašnjeg prirodnog bisera, ali vjerujemo da je prava medijska prezentacija, što je i naša namjera, najbolji put da se Orlovača kvalitetno predstavi domaćoj i javnosti u okruženju – naglasio je Ilić.

On je dodao da je u planu i izrada posebnog promotivnog video-materijala o pećini Orlovača, koji bi bio dostavljen svim vodećim medijskim kućama na Balkanu, što je opet, dodatni iskorak u namjeri da ova destinacija bude što bliža turističkoj klijenteli.

Posjetioci

– Očekujemo da će ubuduće biti ustanovljena praksa da pećinu organizovano posjećuju đaci i studenti iz škola i fakulteta u Istočnom Sarajevu i kantonu Sarajevo. Tu su svakako i ekskurzijske posjete, a nastojaćemo da privučemo i što veći broj turista koji dolaze na Jahorinu – rekao je stručni saradnik za kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe Mladen Samardžić.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare