Podsticaj zapošljavanju lica sa invaliditetom

0

VLASENICA – Braća Rodoljub i Dragoljub Stanišić iz Vlasenice, koji su lica sa invaliditetom, dobili su priliku da rade i zarađuju za život, zahvaljujući finansijskoj podršci Razvojnog programa UN /UNDP/ vrijednoj 20.000 KM i učešću opštine od 7.000 KM.

NJihovo radno mjesto su parkinzi kod opštine Vlasenica i gradskog stadiona, na kojima su, povremeno, i ranije naplaćivali parkiranje, ali od sada, uz siguran status, mnogo bolje radne uslove i beneficije koje pripadaju svakom zaposlenom licu.

Šef Odsjeka za razvoj opštine Vlasenica Željko Damljanović rekao je Srni da su podsticajna sredstva za zapošljavanje braće Stanišić obezbijeđena u okviru regionalnog programa „Birač dva“.

„Riječ je o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava za firme koje su registrovane i djeluju na odručju opštine Vlasenica, a s ciljem podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom“, kaže Damljanović.

On je pojasnio da je obaveza Stanišića bila da osnuju firmu pod nazivom „Parking- servis“, na čiji račun su uplaćena podsticajna sredstva za plate i doprinose, a zadatak opštine je da novoformiranoj firmi da parkinge na upravljanje i korištenje.

„U okviru ovog projekta, UNDP je poklonio montažni objekat za smještaj radnika za naplatu parkinga i obećao da će montirati rampu na opštinskom parkingu“, rekao je Damljanović.

On je dodao da će projekat trajati jednu godinu, tokom koje će rad novoformirane firme biti pomno praćen, pa, ukoliko se pokaže uspješnim, moguće je da firma proširi djelatnost i zaposli još lica sa invaliditetom.

Rodoljub Stanišić rekao je Srni da je za njega i njegovog brata sigurno zaposlenje ostvarenje sna, te ističe da je siguran da će iskoristiti pruženu priliku i opravdati uložena sredstva.

„Kad prođe tih godinu dana, iskreno se nadam da ćemo uspješno nastaviti sa radom, i ono što je posebno važno, da ćemo zaposliti još lica sa invaliditetom, ukoliko se za to stvore uslovi“, kaže Rodoljub.

U Vlasenici braću Stanišić znaju kao beskompromisne borce protiv predrasuda i zabluda, sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom, a zahvaljujući velikoj volji u radu uspjeli su da dokažu i sebi i drugima da nijedan hendikep nije nepremostiv.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare