Podsticaj za uzgoj američke i kamčatske borovnice

1

Načelnik opštine Pale Boško Jugović posjetio je danas predsjednika Uduženja „Podmladak“ Slavena Vučićevića u mjestu Barakovac koji učestvuje u pilot projektu opštine koji se odnosi na uzgoj američke i kamčatske borovnice, a ukupna vrijednost projekta je 8.600 KM.

Jugović je naglasio da je, osim dodjele plastenika građanima kroz program podsticaja, opština podržala i poljoprivredno Udruželje „Podmladak“ sa Pala koji su podsticaj iskoristili za sađenje visokožbunaste američke borovnice.

„Opština je podržala mlade ljude koji posredstvom uzgoja borovnice pokušavaju da dođu do novčanih sredstava. Zahvaljujući Jeleni Vlačić iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, koja je došla na ideju i podržala Udruženje, mi smo napravili jedno ogledno dobro sadeći borovnice“, izjavio je Jugović novinarima.

On je dodao da je u okviru pilot projekta poljoprivrednicima uručeno oko 1.900 sadnica, ukupne vrijednosti 8.600 KM, od čega je opština Pale učestvovala sa 70 odsto sredstava.

Prema njegovim riječima, riječ je o udruženju koje je napravilo jedan krupniji ogled koji će pratiti u narednim godinama kada on treba dati maksimalan rod.

Predsjednik Udruženja i poljoprivredni proizvođač Slaven Vučićević kaže da je zahvaljujući podsticajima opštine Pale zasadio oko 850 sadnica visokožbunaste američke borovnice.

„Riječ je o sortama koje uspijevaju na nadmorskoj visini od 1.000 metara, što pogoduje našim prostorima“, naveo je Vučićević.

On je istakao da je udruženje „Podmladak“, takođe, uz pomoć opštine Pale uradilo i prvi ogled koji se odnosi na uzgoj kamčatske borovnice, što je opština finansirala sa 100 odsto sredstava.

Vučićević je rekao da je sljedeći korak nakon sadnje borovnice podizanje protivgradne mreže, koja je neophodna za profesionalni uzgoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Sve je ovo lijepo i treba da nas raduje, ali je ipak sve malo i simbolično… Mladi ljudi bježe od poljoprivrede i , smatram, da treba mnogo veća propaganda, podsticaji i sigurnost na svim nivoima, kako bi se poljoprivredni uzgoj oživio.

Tuga je da pored onako lijepe pijace u Palama, građani nemaju ama baš ništa kupiti iz domaćeg uzgoja, nego je sva roba (uglavnom sumnjivog i lošeg kvaliteta) nabavljena na Stupu. Evo je sezona jagoda, još malo pa i malina, gljive uveliko, plastenička salata i drugo povrće, takođe pristigli, ali ništa od toga nema na Pijaci.

Šta uraditi pa da, pored naše pijace, ne kupujemo na sarajevskim pijacama domaću robu, a što je najtužnije kupujemo i gljive sa našeg područja??? Nažalost, obistinila se bojazan da će se Gradska pijaca pretvoriti u buvljak kineske i turske robe, tako da se već pri ulazu osjeti užasan smrad otrova koji isparavaju iz te robe…