Podržimo izgradnju planinarskog doma na Romaniji

0

Poštovani čitaoci, dragi prijatelji pozivamo Vas da uzmete učešća i pomognete u realizaciji projekta “Izgradnje planinarskog doma na Romaniji” u organizaciji Planinarskog društva “Glasinac” Sokolac.

Planinarsko društvo “Glasinac” Sokolac osnovano je 29.07.2009. godine i u relativno kratkom roku od formiranja postignuti su značajni rezultati i realizovane su brojne aktivnosti kroz realizaciju programskih ciljeva i zadataka, a odnose se na sledeće:

– uređenje i obilježavanje planinarskih staza na teritoriji Romanije

– organizovanje i učestvovanje na planinarskim izletima, akcijama, putovanjima i ekspedicijama

– organizovanje radnih akcija na uređenju i očuvanju prirodnih znamenitosti Sokoca (planinski vrhovi, izvori, pristupačne pećine, kupališta i slično)

– učešće u sportskim takmičenjima, planinarska orjentacija

– saradnja sa planinarskim društvima iz RS, BiH, Srbije…

– učešće u planinanarskim manifestacijama koje organizuje Planinarski savez RS i drugo.

Pored osvajanja planinarskih vrhova u okruženju, članovi društva osvojili su i najviše vrhove susjednih država Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Grčke.

Planinarsko društvo “Glasinac” broji više od stotinu članova koji vole prirodu, druženje i na taj način ostvarila se bratska saradnja sa Planinarskim društvom “Cer”iz Šapca.

Iz prirodnih ljepota planinari crpe novu snagu koja im daje podsticaj za snažniju zaštitu prirodnih znamenitosti naše matične planine Romanije u nastojanju da se ona dostojanstveno poštuje i prezentuje.

Prioritetan programski cilj koji se stavio pred Upravu društva je izgradnja planinarskog doma na lokalitetu Romanije (Crvene stijene).

Tokom 2013.godine vođene su aktivnosti po pitanju dobijanja lokacije za izgradnju istog. Dobru ideju prepoznali su i pravi prijatelji društva i zvanična saglasnost za dodjelu lokacije stigla je od JPŠ “Šume RS” i Šumsko gazdinstvo “Romanija” Sokolac. Dom se gradi na temeljima bivše putarnice, uz stari magistralni put Ravna Romanija – Mokro i od vrha Crvenih stijena udaljen je svega 800 metara.

Uprava društva se ovim putem zahvaljuje direktorima sokolačkih preduzeća AD “Romanijaputevi” i ŠG “Romanija” Sokolac koja su bila izvođači građevinskih radova do sada.

Značajnu podršku pružila je i lokalna zajednica na čelu sa Načelnikom Milovanom Bjelicom.

Planinari “Glasinca” i prijatelji društva, sa zadovoljstvom su učestvovali u brojnim akcijama i neizmjerno su zahvalni svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i pružili podršku.

Postoji projekat izgradnje planinarskog doma dimenzija 14 x 11 metara koji će se graditi u planinskom stilu. Pored veće prostorije za sastanke i druženja, planiran je i određen broj soba za odmor i noćenja, kao i ostali prateći sadržaji. Neposredno od doma kreću i uređene planinarske staze do Crvenih stijena, preko Gavranke do Velike stijene i Novakove pećine, zatim za do manastira Svetog Georgija (Romanijska Sokolica ), što predstavlja posebno bogatstvo i prirodne ljepote koje se rijetko gdje sreću.

Planira se uređenje planinarske staze od doma ka magistralnom putu Sokolac-Sarajevo, lokalitet Ravna Romanija, mjestu gdje se počelo sa izgradnjom etno sela. Nedavno se krenulo sa realizacijom ideje poznatog režisera Emira Kusturice i na pomenutom lokalitetu se izvode zemljani radovi. Ovaj projekat po uzoru na Mećavnik u Srbiji biće od značaja i za naše planinarsko drušvo, a sve u cilju predstavljanja prirodnog blaga romanijskog kraja.

Obzirom da se radi o investiciji koja će zahtjevati značajna ulaganja, skroman vlastiti budžet društva, ulaganje lokalne zajednice i već pomenutih sponzora neće biti dovoljno, pa se ovim putem obraćamo svim drugim relevantnim institucijama i pojedincima koji su u mogućnosti i žele da se dobrovoljno uključe u realizaciju projekta i usmjere novčana sredstva u skladu sa mogućnostima.

Obavještavamo potencijalne sponzore koji imaju namjeru da svoja novčana sredstva ulože u izgradnju planinarskog doma da ćemo sa zadovoljstvom maretinški promovisati njihova preduzeća isticanjem naziva i logotipa firme na sportskoj opremi. Raspoloženi smo da sa potencijalnim sponzorima sklopimo ugovore o reklamiranju na svim našim planinarskim aktivnostima (akcijama, putovanjima). Ubjeđeni smo da će ovakav vid ulaganja novčanih sredstava imati pozitivan efekat kako na potencijalne ulagače tako i na naše društvo, a pogotovo kada se uzme u obzir da je ulaganje u sport putem sponzorstva i reklamiranja važna promotivna marketing strategija.

Cjeneći da je sport veoma zahvalan promoter za različite poslovne akivnosti očekujemo vaše pozive i ulaganja u navedeni projekat u vidu različitih formi, a zauzvrat planinarsko društvo će i marketinškim putem promovisti sve pozitivne ideje putem medija (radio, televizija, elektronski mediji i drugo).


Novčana sredstva možete uplatiti na žiro račun broj: 551-480-2206352429 Unikredit banka, filijala Sokolac sa naznakom za izgradnju planinarskog doma.

Osim finasijskih donacija i svaki drugi vid podrške će nam biti dragocjen, pa dragi prijatelji podržite nas u nastojanju da legendarna Romanija dobije objekat koji zaslužuje, a na radost svih članova društva i ljubitelja prirode i družnja, a koji će biti od posebnog značaja ne samo za planinarsko društvo “Glasinac” i opštinu Sokolac, nego ni za cijelu Republiku Srpsku, pa i šire.

Unaprijed se zahvaljujemo.

Kontakt telefon: +387 (0) 65 804 910

S poštovanjem,

Upravni odbor Planinarskog društva “GLASINAC” Sokolac

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments