Podrška ženama u poljoprivredi

0

VLASENICA – U Vlasenici je u četvrtak ugovore potpisalo 12 korisnica projekta jačanja ženskog preduzetništva, koje su se opredijelile za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom i nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Ovaj projekat u Vlasenici, vrijedan 180.000 KM, realizuju Udruženje NODAS iz Sarajeva i opštinska uprava.

Projekat-menadžer NODAS-a Bekir Omerbašić novinarima je rekao da je projektom planirana podrška za najmanje 20 korisnica, te da je ranije potpisan ugovor sa preduzetnicama koje se bave različitim uslugama i zanatstvom.

Omerbašić je objasnio da će korisnice nakon potpisivanja ugovora imati rok da uplate svoju participaciju za ono što potražuju, nakon čega će uslijediti nabavka opreme od dobavljača koji su već odabrani, a potom i isporuka.

„Sve korisnice imaće priliku da uplate svojih 15 odsto vrijednosti donacije koja iznosi 5.867 KM po korisnici. Uplaćena sredstva će se akumulirati i od toga ćemo podržati još veći broj preduzetnica iz Vlasenice“, objasnio je Omerbašić.

On je rekao da projekat traje do kraja januara 2021. godine, a u okviru planiranih projektnih aktivnosti biće organizovane različite obuke i treninzi sa ženama.

„Tu je i podrška lokalnom udruženju žena u opremi, edukaciji članstva i brendiranju jednog njihovog proizvoda“, rekao je Omerbašić.

Dragica Popović iz sela Slavić Polje kod Vlasenice, koja ima više od 100 ovaca i uzorno poljoprivredno imanje, novinarima je rekla da joj u obavljanju posla pomažu tri sina i unučad.

„Dobićemo motokultivator, koji nam je veoma potreban za svakodnevne poslove. Član sam i udruženja žena i ovakvi projekti su veoma dobri za one koji hoće da se bave proizvodnjom“, rekla je Popovićeva.

U vlaseničkom Udruženju žena „Podrinje“ ističu da je projekat realizovan zahvaljujući angažmanu lokalne uprave i načelnika Miroslava Kraljevića, koji je odobrio novčanu participaciju opštine u finansiranju projekta i tako ženama omogućio da po povoljnijim uslovima dobiju donaciju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare