Podrška Srpskoj u odbrani ustavnih i institucionalnih nadležnosti

1

Iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu ocjenjuju da posljednji postupci Ustavnog suda BiH i Kristijana Šmita predstavljaju vrhunac višegodišnjih nastojanja da se derogiraju ustavne i institucionalne nadležnosti Republike Srpske, te izražavaju podršku institucijama Srpske u njihovoj odbrani.

U zajedničkom saopštenju Studentskog parlamenta, Senata i Upravnog odbora Univerziteta navodi se da se to posebno odnosi na narušavanje principa konstitutivnosti naroda, što u jednoj složenoj multietničkoj državnoj zajednici, kakva je BiH, može imati nesagledive posljedice.

„Zbog toga dajemo punu podršku institucijama Republike Srpske i apelujemo na puno jedinstvo svih političkih predstavnika srpskog naroda u odbrani ustavnih i institucionalnih nadležnosti Republike Srpske“, navedeno je saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Ovaj zakon usvojen je nakon što je Ustavni sud BiH 19. juna izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

NJemački državljanin Kristijan Šmit rekao je da je „odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske“.

On je dodao da će izmijeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Prvo se postarajte da fakultete upise veci broj studenata nego sto imate profesora pa onda podrzavajte ili ne sta god hocete