Podrška proizvodnji ekološki prihvatljivog goriva

0
Fabrika
Fabrika "Alumina" Zvornik

ZVORNIK – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić izjavila je Srni da ovo ministarstvo podržava proizvodnju energenata koji mogu zamijeniti fosilna goriva i na taj način značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha.

Prema njenim riječima, upravo zbog toga Vlada podržava izgradnju stanice za komprimovani prirodni gas u kompaniji „Alumina“, jer je prirodni gas gorivo budućnosti koje, osim što ima višenamjensku upotrebu, ujedno i najbolji način za rješenje zagađenja iz velikih postrojenja.

„Ovaj prirodni energent može se koristiti u saobraćaju, toplifikaciji gradova, za proizvodnju električne energije, te u procesu proizvodnje u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji Ulja Modriča, ali i u termoelektranama u Ugljeviku i Gacku, kao i u mnogim opštinama koje sada koriste fosilna goriva kao energent“, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da komprimovani prirodni gas predstavlja prirodno i ekološko gorivo koje u poređenju sa ostalim fosilnim gorivima ima najmanji koeficijent emisije ugljendioksida.

Golićeva je objasnila da takav gas doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine, prvenstveno vazduha, kao osnovnog i najznačajnijeg elementa životne sredine, te se smatra ekološki čistim gorivom.

„Pri njegovom sagorijevanju nastaju male količine zagađujućih materija štetnih po životnu sredinu zbog čega se upravo i smatra gorivom budućnosti, kako zbog svojih ekoloških osobina, tako i zbog ekonomske isplativosti“, navela je Golićeva.

Ona je naglasila da se sagorijevanjem komprimovanog prirodnog gasa oslobađa približno za jednu polovinu manja količina ugljendioksida od one koja nastaje sagorijevanjem uglja, te znatno manje količine azotnih oksida nego sagorijevanjem drugih fosilnih goriva.

„Sumpordioksid koji se oslobađa sagorijevanjem uglja i tečnih goriva, praktično ne postoji u produktima sagorijevanja prirodnog gasa“, istakla je Golićeva.

Golićeva je dodala da u produktima sagorijevanja komprimovanog prirodnog gasa nisu prisutni pepeo i čađ, odnosno praškaste materije, koje predstavljaju veliki problem u zimskom periodu kod sagorijevanja drugih goriva, a veoma su štetne po zdravlje stanovništva.

Zbog svega toga, tvrdi Golićeva, komprimovani prirodni gas je ekološki najčistije gorivo.

Golićeva je podsjetila da su BiH i Republika Srpska potpisnici međunarodnih konvencija o klimatskim promjenama i da su preuzete obaveze smanjenja efekta staklene bašte.

„Korišćenjem komprimovanog prirodnog gasa svi efekti staklene bašte su svedeni na minimum“, zaključila je resorni ministar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments