Podrška: Majkama četvoro i više djece dati doživotnu penziju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje roditelja sa četvoro i više djece „Naša budućnost“ Istočno Novo Sarajevo pruža podršku Republičkom udruženju višečlanih porodica, čiji su član, u zahtjevu vlastima da majke sa četvoro i više djece dobiju doživotnu penziju, rekla je Srni predsjednik Udruženja Vanja Jovančić.

Udruženje podržava da se ukine cenzus za dječiji dodatak jer bi svako dijete trebalo da bude ravnopravno, bez obzira koje je po redu rođeno.

„Udruženje ima veliku podršku opštine Istočno Novo Sarajevo, koja je jedna od rijetkih u Srpskoj sa pozitivnim prirodnim priraštajem“, navela je Jovančićeva.

Ona je naglasila da od prošle godine majke koje su rodile četvoro i više djece, od kojih su dvoje ili više maloljetni, od opštine primaju mjesečnu naknadu od 150 KM.

Prema njenim riječima, Udruženje „Naša budućnost“, koje broji oko 30 članova, od kojih je 20 porodica čija djeca imaju 26 i više godina, proglašeno je za organizaciju od opšteg značaja i uvršteno u opštinski budžet.

Jovančićeva je rekla da svakoj četvrtoj, kao i svakoj narednoj rođenoj bebi Udruženje daruje novčanu naknadu.

„Novcem koji nam je obezbijedila opština, porodicama pomažemo u plaćanju rata za ekskurzije, prevoza od i do škole, pasoša za djecu i kupovinu školskog pribora“, istakla je Jovančićeva.

Ona kaže da Udruženje nema prostoriju za rad, ali da su od načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiše Ćosića dobili obećanje da će im uskoro biti dodijeljena.

„U saradnji sa opštinom imali smo projekte u vidu finansijske pomoći za ekskurzije. Takođe, ako u državni vrtić ide više djece iz višečlane porodice, opština plaća boravak za drugo dijete“, rekla je Jovančićeva i dodala da studenti iz Udruženja dobijaju stipendije od opštine.

Prema njenim riječima, ovo udruženje nastoji da, radi lakše razmjene iskustava, okupi što veći broj porodica, te da im pruži materijalnu, ali i moralnu podršku.

„Problemi članova udruženja su suštinski sa kojima se većina stanovništa susreće, poput neadekvatnih uslova stanovanja, nezaposlenosti, finansiranja školovanja i ekskurzija, kao i finansiranja ostalih dječijih školskih i sportskih aktivnosti“, pojasnila je Jovančićeva.

Ona je podsjetila da je Udruženje imalo značajne projekte sa Ministarstvom omladine, porodice i sporta Republike Srpske, Centrom za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo i Nevladinom organizacijom „Vorld vižn“.

Ističući da se posljednjih godina povećava broj roditelja sa četvoro i više djece na području opštine Istočno Novo Sarajevo, Jovančićeva je pozvala višečlane porodice da se učlane u Udruženje ukoliko već nisu.

Udruženje je, kaže ona, osnovano 2006. godine i djelovalo je na području grada Istočno Sarajevo, ali se od 2014. razdvojilo po opštinama i od tada je aktivno na području Istočnog Novog Sarajeva.

„Zadovoljna sam radom ovog udruženja. Višečlane porodice nisu socijalni slučajevi, kako se obično smatra, već najbogatiji dio društva“, istakla je Jovančićeva, dodajući da velika porodica predstavlja pravo bogatstvo i blagoslov.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare