Podrška izgradnji spomenika na Vracama, ne dozvoliti potcjenjivanje srpskih žrtava

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je Srni da grad podržava inicijativu opštine Istočno Novo Sarajevo za izgradnju dijela Spomen-parka na Vracama o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i tokom proteklog građanskog rata, te da neće dozvoliti potcjenjivanje srpskih žrtava u svim ratovima od ostrašćenih nacionalista i srbomrzaca zamotanih u antifašističke i liberalne košulje.

Reagujući na izjavu predsjednika Saveza antifašista i boraca naradnooslobodilačkog rata FBiH Nijaza Skenderagića da je gradnja novog spomenika na Vracama „jedna u nizu populističkih petardi nedoraslih političara iz Republike Srpske“, Vuković je istakao da su ti „nedorasli političari“ zajedno sa ponosnim srpskim narodom, izgradili i grade Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku, i gradiće spomenike svjedočanstva, insistirajući na istini iz generacije u generaciju.

„Još dugo će neostvareni i prikriveni političari iz raznih organizacija, poput dotičnog gospodina Skenderagića, gledati i slušati slobodnu srpsku misao koja nikad neće izgubiti dostignutu konstitutivnost i slobodu koja nam dozvoljava ovakve inicijative i spomen-obilježja na svojoj teritoriji“, poručio je Vuković.

Vuković je naglasio da su prošla vremena jednostranog serviranja istine o događajima iz prethodnih ratova, te da će srpski narod mnogo ozbiljnije, jasnije, organizovanije i odvažnije raditi na objelodanjivanju činjenica iz ranijeg vremena kako bi ispravili iskrivljenu sliku koja je stvarana dugo vremena.

„Znajući da ovu inicijativu podržava i moj nasljednik na mjestu gradonačelnika LJubiša Ćosić, jasno je da je srpska saglasnost potpuna na ovim pitanjima i da su naši redovi zbijeni na ovakvim temama“, naglasio je Vuković.

On je dodao da koncept upornosti većeg dijela federalne političke scene na platformi građanske države u kojoj bi Srbima ovakvi spomenici bili zabranjeni, obavezuje na odgajanje generacija potomaka na beskrajnoj čvrstini u jačanju Republike Srpske i Istočnog Sarajeva, što će se i činiti.

Predsjednik Savez antifašista i boraca naradnooslobodilačkog rata FBiH Nijaz Skenderagić izjavio je da gradnja novog spomenika na Vracama predstavlja jednu u nizu „populističkih petardi nedoraslih političara iz Republike Srpske“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare