Podrška izgradnji i radu Andrićevog instituta

0

VIŠEGRAD – Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić podržao je izgradnju i rad Andrićevog instituta, izrazivši nadu da će on postati jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda.
„Drago mi je da se Srbija uključila u izgradnju Andrićevog instituta, a moje učešće u ovom procesu jeste činjenica da sam uspio da otkočim neke birokratske barijere kako bi se ubrzao početak njegovog rada“, rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i direktorom Andrićevog instituta i idejnim tvorcem grada od kamena Emirom Kusturicom.

Vučić je naveo da se vlast u Srbiji trudi da potroši što je moguće manje novca, ali da novca ima uvijek dovoljno za nacionalne institucije srpskog naroda kao što je Andrićev institut u Andrićgradu.

„Želja i namjera nam je da se sačuvaju tradicija i duhovnost srpskog nacionalnog bića, ne ugrožavajući istovremeno druge narode i poštujući državnost BiH“, naglasio je Vučić.

On je rekao da je danas sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i režiserom Emirom Kusturicom razgovarao o obilježavanju 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu i Beogradu i nagovjestio podizanje monumentalnog spomen-obilježja u znak sjećanja na ovaj događaj u glavnom gradu Srbije.

„Srpski narod ne smije da zaboravi svoje nacionalne junake i mora ih vječito slaviti, ali istovremeno ne može dozvoliti da se najveće slobodarske ideje od nekih proglašavaju terorističim aktima, a njihovi akteri teroristima“, istakao je Vučić.

On je ocijenio da da je Andrićgrad mjesto gdje treba da dolaze umni ljudi iz srpskog i drugih naroda, gdje će učiti i prijatno se osjećati, a sve na dobrobit čovječanstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare