Podrška Čilea centru za unapređenje poljoprivrede Sokolac

0

SOKOLAC – Spreman je plan za rekonstrukciju Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac, a Vlada Čilea će u narednom periodu dati punu podršku za njegovu revitalizaciju, zaključeno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ambasadora Čilea Veronike Čain, te predstavnika čileanske Vlade i Organizacije UN za ishranu i poljoprivredu.

Riječ je o multifunkcionalnom centru, čije će pokretanje u okvirima šire regije, integrišući različite resurse, doprinijeti ruralnom razvoju, unapređenju poljoprivrede i obezbjeđivanju prihoda stanovništvu brdsko-planinskih područja.

„Postojeći Centar ima dugu tradiciju koja je, nažalost, prekinuta. NJegova revitalizacija biće regionalni pokretač razvoja poljoprivrede i imaće veliki značaj, posebno u ruralnim područjima“, istakao je Šarović.

Na sastanku je rečeno da će rad Centra prvenstveno biti fokusiran na povećanje obima proizvodnje sjemena, kao što je krompir, čiji su resursi i potencijali za izvoz veliki.

U tom kontekstu veoma je značajna podrška Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja Čilea, koji ima velika iskustva u ovoj djelatnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području Sokolac, zajednički je projekat Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opštine Sokolac, Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare