Podijeljeno 210 sjemenskih paketa

3

Na Palama je danas podijeljeno 210 sjemenskih paketa za proljećnu sjetvu koje su, kao pomoć socijalno ugroženim i višečlanim porodicama, obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opština Pale.

Rukovodilac područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Jelena Mićić rekla je da resorno ministarstvo sprovodi vanredne mjere podrške poljoprivrednoj proizvodnji u vidu sjemenskih paketa.

„U opštini Pale podijelili smo 60 paketa. U 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije biće ukupno podijeljeno njih 1.000. Raspodjelu smo radili na osnovu stepena razvijenosti opština i smatrali smo u ovom momentu da moramo snažnije podržati one koje spadaju u grupu izrazito nerazvijenih“,
izjavila je Mićićeva novinarima.

Ona je rekla da je osnovni cilj podjele ovih paketa unapređenje poljoprivredne proizvodnje i uspostavljanje stabilnosti u prehrambenom snabdijevanju širom Republike Srpske.

Mićićeva je istakla da su sjemenski paketi vrijednosti 250 KM, a sadrže sjemena, sjemenski materijal i đubrivo.

„Išli smo ciljano u saradnji sa opštinama kako bi izabrali korisnike paketa za višečlane porodice, one koji su ostali bez posla i one koji su pogođeni novonastalom situacijom, a sve s ciljem obezbjeđivanja što više hrane“, navela je Mićićeva.

Prema njenim riječima, Resor će, kao stručna služba Ministarstva, i dalje pratiti situaciju i ukoliko se pojavi višak od većih poljoprivrednih proizvođača, plasiraće na tržište kako bi onim građanima koji nemaju mogućnost da zasiju obezbijedili zdravu i kvalitetnu hranu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je resornom ministarstvu i njihovim ljudima koji su odgovorni za današnju dodjelu 60 kvalitetnih paketa za proljećnu sjetvu.

„Paketi će biti dodijeljeni, prije svega, višečlanim porodicama i ugroženim porodicama. Opština je iskoristila priliku i obezbijedila još 150 sjemenskih paketa. Objavili smo poziv da se ljudi jave jer nismo htjeli nikoga da izostavimo“, izjavio je Jugović.

Jugović je rekao da se pojavom virusa korone većina stanovništva vraća selima, te da je domaća hrana važna.

„Malo se kasni sa sjetvom, ali ako paketi dođu u prave ruke, biće iskorišteni na najbolji mogu način. Obezbijedili smo hranu kategorijama kojima je to najpotrebnije u ovoj situaciji“, naglasio je Jugović.

Član Udruženja „Četiri plus“ Radmila Kovačević sa Pala zahvalila je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i opštini Pale za organizaciju i dodjelu paketa koji su jako kvalitetni, te dodala da siju svake godine.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je da mu je drago što su dodijeljeni paketi za stanovništvo ove lokalne zajednice.

„Podjelu smo vršili zajedno sa resornim ministarstvom, a 210 sjemenskih paketa nije malo. Nadam se da će paketa biti još više iduće godine jer su građani pokazali veliko interesovanje i drago mi je zbog toga“, istakao je Lasica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

kako su podijeljeni paketi, ja konkurisao 2 sata nakon objave da se prijavimo, kazu sve podijeljeno vec? Svakako cudna koincidencija…

Ima li spiska lica koja su dobila, ako je djeljeno po javnom pozivu?

Kako su podijeljeni? Tako što ste objavili poziv na internetu 1. aprila u 10:00, a zatvorili 7 sati kasnije.

U pozivu ste naveli: „Prilikom izbora korisnika prioritet imaju socijalne kategorije, kao što su višečlane porodice, samohrani roditelјi, osobe koje su sticajem okolnosti izgubile posao, materijalno neobezbijeđena domaćinstva koja nemaju redovna primanja, primaoci socijalne pomoći i ostale ranjive kategorije koje imaju na raspolaganju pola dunuma zemlјišta za sadnju povrća.

Svi zainteresovani se mogu javiti do 06.04.2020. godine u Odjelјenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale isklјučivo na brojeve telefona: 057/223-004 i 057/223-459.“

Ako su već navedeni kriteriji koji nisu „trange-frange“ i „ko je jamio-jamio“, bili ste dužni zaprimiti sve prijave do 6. aprila, jer ste ovako očigledno doveli ljude u zabludu. Mnogi koji su po kriterijima potencijalno bili prioritet, ali su taj dan bili spriječeni da se prijave, očekujući da poziv važi do 6. aprila, su izigrani.

Ovo je sramota šta radite.