Podijeljeno 11 steonih junica poljoprivrednicima

0

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Pale danas je podijeljeno 11 rasnih steonih junica, u okviru projekta IFAD koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Cilj projekta nabavke rasnih muznih grla je da stočari poboljšaju kvalitet genetike grla, a vrijednost junica podijeljenih na Palama je 50.000 KM.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Igor Ikonić rekao je novinarima da je resorno ministarstvo obezbijedilo 50 odsto sredstava za nabavku junica, proizvođači 40 odsto, a lokalna zajednica 10 odsto.

On kaže da ovom podrškom opština Pale nastoji da podrži lokalne poljoprivrednike, jer je stočarstvo budućnost poljoprivrede.

„Ovo je višegodišnji projekat i današnja podjela 11 steonih junica je tek prva faza za ovu godinu“, rekao je Ikonić.

On ističe da je lider u ovom projektu bilećka mljekara „Pađeni“, koja garantuje siguran otkup mlijeka i redovno plaćanje za svoje kooperante.

Menadžer poljoprivrednog klastera Sarajevo-Romanija-Podrinje koji djeluje u okviru resornog ministarstva Željka Pejović ističe da je riječ o pilot projektu podrške malim proizvođačima mlijeka.

„Na teritoriji koji obuhvata naš klaster biće dodijeljeno 100 visoko kvalitetnih grla. To će uticati na rasne i genetske strukture, biće obogaćen stočni fond i povećana proizvodnja mlijeka“, naglasila je Pejovićeva.

Korisnici ovog podsticaja ističu da su zadovoljni kvalitetom junica, koje će, prema njihovim riječima, biti od višestruke koristi za njihova seoska domaćinstva, a zahvalni su i resornom ministarstvu, kao i opštini Pale za pomoć.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare