Podijeljeni paketi sjemenskih materijala

3

Predstavnici Gradske uprave i Agrarnog fonda Istočnog Sarajeva podijelili su danas pakete sjemenskog materijala za proljećnu sjetvu individualnim poljoprivrednim proizvođačima sa područja opština Pale i Istočni Stari Grad.

Paljanski poljoprivrednici zahvalili su Gradskoj upravi i Agrarnom fondu Istočnog Sarajeva za pomoć koja će, kako su istakli, mnogo značiti njihovim porodicama u ovom teškom periodu.

Šef kabineta gradonačelnika Ognjen Jugović rekao je da se ovom, kao i svim dosadašnjim aktivnostima, pokazala opravdanost odluke Gradske uprave o formiranju Agrarnog fonda Istočnog Sarajeva, čiji je zadatak pomoć poljoprivrednim proizvođačima i podsticaj razvoju ruralnih područja.

„Nije slučajno što podjelu sjemenskih paketa vršimo upravo ispred Gradske pijace Pale, jer Gradska uprava i Agrarni fond, u saradnji sa menadžmentom pijace, rade na određenim projektima, koji bi trebalo da budu realizovani ove godine“, rekao je Jugović.

Jugović je istakao da će svim individualnim poljoprivrednim proizvođačima, koji dobiju pomoć i podsticaj Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo, biti pružena mogućnost da višak proizvoda plasiraju na tržište putem Gradske pijace Pale.

Vršilac dužnosti direktora Agrarnog fonda Istočnog Sarajeva Ivana Novaković rekla je da se na javni poziv za pomoć poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada prijavilo 180 malih poljoprivrednih proizvođača, te da su paketi sjemenskog materijala obezbijeđeni svim prijavljenim korisnicima, jer je cilj bio da se pomogne što većem broju domaćinstava, naročito osjetljivim kategorijama stanovništva.

„Pomoć se ne odnosi na komercijalne proizvođače koji se bave prodajom, nego smo odlučili da pomognemo malim poljoprivrednim proizvođačima, domaćinstvima, kojima je bio potreban materijal za proljećnu sjetvu. Obezbijedili smo dva paketa pomoći, pomoć u sjemenskom materijalu i paket sa sadnim materijalom za plasteničku proizvodnju, za plastenike od 50 do 100 metara kvadratnih“, pojasnila je Novakovićeva.

Direktor Gradske pijace Pale Pavle Lonco rekao je da će Gradska pijaca otkupiti sav višak proizvoda koji se, nakon donacije Grada Istočno Sarajevo i Agrarnog fonda Istočnog Sarajeva, pojavi na tržištu.

Lonco je dodao da će Gradska pijaca u narednom periodu realizovati određene projekte koji će pomoći razvoju poljoprivredne proizvodnje na Palama i u Istočnom Sarajevu.

„Trenutna situacija pokazuje nam da poljoprivreda može biti značajan oslonac u kriznim situacijama, ali i da imamo veliki potencijal koji treba da iskoristimo za proizvodnju zdrave, organske, hrane u našoj regiji“, istakao je Lonco, zahvalivši Gradskoj upravi što je Gradsku pijacu Pale prepoznala kao partnera za podsticaj razvoja poljoprivrede u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Narednih dana biće izvršena podjela paketa rasade za plasteničku proizvodnju korisnicima iz svih šest gradskih opština.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kukor,Bakijas ,Aljeg,Paklenik i Braja, tu je moja iz djetinstva raja !

Potpuna podrska ideji da se proizvodi organska hrana u nasoj regiji. Smijesno je da uvozimo hranu pored nasih potencijala.

Od Han Dervente preko Braje,pa do Kadina Sela svjetlucaju izvori i vrela. Doslo prolece nema ko zemlju da radi,samo same stare bake kupus sade .