Podići svijest o uništavanju ambrozije

0

ZVORNIK – Na uništavaju ambrozije treba intenzivno raditi i razvijati svijest o tome, jer kao opasan alergen predstavlja veliki rizik za nastanak astme i drugih oboljenja, zaključak je današnjeg okruglog stola o ambroziji, održanog u Zvorniku.

Predsjednik zvorničkog Udruženja “Regionalni centar za prevenciju bolesti i promociju zdravlja” Zagorka Erić rekla je da je u porastu broj alergijskih oboljenja koje izaziva polen ambrozije, s obzirom na to da se veoma brzo širi.

Erićeva je istakla da je danas zaključeno da se donese odluka da jednom godišnje oko škola bude organizovana akcija uništavanja ambrozije u fazi kada nije opasna po zdravlje.

Ona je istakla da je zaključak i da se značaj uništavanja ambrozije predstavi na roditeljskim sastancima, ocijenivši da informacije o tome treba da prenesu i predstavnici vjerskih zajednica.

Ribolovačko i lovačko društvo treba da donesu odluke da dva puta godišnje organizuju akcije uništavanja ambrozije, a da se poljoprivrednici informišu preko odbornika i predsjednika savjeta mjesnih zajednica.

Ovom skupu prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, svih osnovnih i srednjih škola, komunalne policije, inspekcije, zemljoradničke zadruge, lovačkog i ribolovačkog udruženja. Dogovoreno je da današnje zaključke učesnici okruglog stola realizuju na terenu.

Okrugli sto organizovalo je Udruženje “Regionalni centar za prevenciju bolesti i promociju zdravlja” iz Zvornika uz podršku ove lokalne zajednice. Tema je bila “Ambrozija napada! Stop!!! Mobilizacija!”, kako se i zove projekat koji će biti proveden na području opštine.

U okviru ovog projekta tokom naredna četiri mjeseca biće organizovano 25 predavanja po školama i mjesnim zajednicama o značaju uništavanja ambrozije. Projekat finansiraju Centar za promociju civilnog društva i Ambasada Švedske.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments