Počinju ekonomski i poslovni forum

0

Na Jahorini će danas i sutra biti održani „Jahorina ekonomski forum“ i „Jahorina poslovni forum“.

„Jahorina ekonomski forum“ otvoriće danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u hotelu „Termag“ u 10.00 časova, a tema je „Regionalne integracije i BiH – Berlinski proces i/ili `Otvoreni Balkan`“.

Prvog dana foruma predviđena je diskusija u okviru devet panela, dok će drugog dana učesnici voditi raspravu u okviru još osam panela. Teme foruma biće i jedan region-jedno tržište, pitanje poljoprivrede i primjena digitalnih alata, inflacija kao najveća prijetnja po ekonomiju.

Teme će biti i pametni gradovi, tržište nekretnina, energetska tranzicija, kreativni sektor-industrija budućnosti, izgradnja infrastrukture, zelena tranzicija, žene-liderke Balkana, sport kao najjači brend regiona, te regionalni investitori.

U prvom panelu „Berlinski proces i/ili `Otvoreni Balkan`“, prema Agendi je predviđeno da učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za spoljnu politiku Đorđe Radulović.

U panelu o energetskoj tranziciji planirano je da, između ostalih, govore i generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović i generalni direktor „Elektroprivrede Crne Gore“ Milutin Đukanović.

O pitanju poljoprivrede, prvog dana foruma, govoriće ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Ivana Popović, potpredsjednik i član Upravnog odbora „Delhaize Srbija“ Jelena Pavlović, direktor sektora voće i povrće „Delta agrar“ Igor Milenković i Jovanka Sabljić iz „Budi zdrav ko dren“ koncepta.

Drugi dan foruma počeće panelom o inflaciji, kao najvećoj prijetnji po ekonomiju i mjere stabilizacije.

Planirano je da govore i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović.

U posljednjem panelu regionalni investitori – razgovor sa predsjednikom, planirano je i učešće premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, nakon čega je u 17.00 časova predviđeno zatvaranje foruma.

Forum se održava pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika, srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Savjeta ministara, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Udruženja „Ekonomski forum“.

Otvaranje „Jahorina poslovnog foruma“ planirano je u 12.00 časova u hotelu „Vučko“, a organizatori su Udruženje ekonomista „Ekonomski forum“ iz Banjaluke sa partnerima Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Planirano je da ovaj forum otvore gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo.

Za učešće na ovoj konferenciji prijavilo se 120 autora iz osam zemalja o temi „Turizam u funkciji razvoja domaćeg, poljoprivrednog prehrambenog sektora“.

(www.palelive.com / Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare