Počinju „Dani Duška Trifunovića“

0

Na Palama danas počinje tradicionalna manifestacija „Dani Duška Trifunovića“, koju u čast književnika, pjesnika i televizijskog autora organizuje Kulturno-sportski centar na Palama.

Prve večeri manifestacije u 19.00 časova biće održano poetsko veče, na kojem će stihove govoriti glumac Vojin Ćetković, najavljeno je iz Kulturno-sportskog centra Pale.

Sutra će u 19.00 časova biće održan program za odrasle „Bukvalno tako“, a učestvovaće pjesnici i književnici Bogomir Mijatović, Goran Vračar, Milenko Šarac, Duško Peulja i Vid Vukelić.

Besjedu o Dušku Trifunoviću govoriće Bogomir Mijatović.

Tokom ove večeri biće premijerno predstavljena knjiga „Slušaj mene, a radi po svome“, autora Bogomira Mijatovića.

U muzičkom predahu učestvuju Kamerni hor sa Pala na čelu sa Jelenom Aničić, te muzičari Marijana Kapuran i Miloš Malović.

U utorak, 14. septembra, pjesnici će od 9. do 13.00 časova posjetiti osnovne škole na području Istočnog Sarajeva i kroz program „Trikom, slikom i muzikom“ održati interaktivne časove sa učenicima.

Istog dana, u 15.00 časova u Kulturnom centru Pale biće održana promocija knjige „Pobjeda u zoru“ učenika petog razreda Osnovne škole „Pale“ Lazara Jokića.

U saopštenju se navodi da se program nastavlja proglašavanjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi „Daljine“.

U muzičkom dijelu učestvuju učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje „sarajevske rokenrol škole“.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: „Bijelo dugme“, „Indeksi“, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments