Počinje nova faza restauracije mosta na Žepi

0

ROGATICA – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH počinje sa sprovođenjem naredne faze restauracije nacionalnog spomenika Most na rijeci Žepi kod Rogatice, za koji je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa, pri Ambasadi SAD u BiH, donirao 62.600 američkih dolara.
S obzirom na to da su na Mostu uočene pukotine i deformacije koje mogu uzrokovati dalje propadanje, cilj projektnih aktivnosti je dovođenje konstrukcije Mosta u stabilno stanje sa dovoljnim nivoom bezbjednosti, uvažavajući kriterijume nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Ova faza projekta obuhvata izvođenje radova urgentne stabilizacije Mosta, što predstavlja postavljanje privremene skele koja će osigurati objekat i omogućiti sprovođenje ostalih faza projekta restauracije, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Planirano je da se radovi završe do kraja ove godine.

Partneri u projektu su Mjesna zajednica Žepa, opština Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Edukativni dio projekta, kampanja „Moja BiH-moje nasljeđe“ realizovana je tokom prošle godine i provedena je u saradnji sa šest osnovnih škola iz Bosansko-podrinjskog kantona i kulturno-umjetničkim društvom „Romanijska Vrela“ Mokro, opština Pale, iz Republike Srpske.

U oviru kampanje u školama-učesnicama projekta, održana su predavanja o važnosti kulturno-istorijskog nasljeđa, nakon kojih je objavljen konkurs za najbolji učenički rad na temu „Moja BiH – moje nasljeđe“.

Od prispjelih 306 likovnih, literarnih i maketarskih radova, nagrađeni su radovi 26 osnovaca.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta.

Pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. vijeka. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje Hidroelektrane Bajina Bašta. NJegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Komisija je 2005. godine donijela odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom BiH, a na istoj sjednici je donesena odluka da se zbog stanja, odnosno oštećenja konstrukcije mosta, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare