Počinje gradnja 25 kuća za bošnjačke povratnike

0
Počinje gradnja 25 kuća za bošnjačke povratnike

FOČA – U Foči su danas potpisani ugovori za izgradnju 25 kuća za bošnjačke povratničke porodice po sistemu „ključ u ruke“ čija je vrijednost 880.000 KM.

Kuće će, posredstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, biti izgrađene za devedeset dana, iz kreditnih sredstava Saudijskog fonda.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da će samo u ovoj godini, u okviru projekta Saudijskog fonda, 45 porodica dobiti krov nad glavom.

„Od toga dvadeset kuća za Srbe i ovih 25 za Bošnjake. Kuće za srpske povratnike biće završene za mjesec dana, a za dvadeset pet bošnjačkih porodica za devedeset dana“, rekao je Mašić.

Pomoćnik ministra raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Šefka Palo rekla je da će, osim izgradnjom stambenih objekata, nastojati da pomognu i u rješevanju infrastrukturnih problema.

„Ovo ministarstvo će i dalje zadržati veliku pažnju kada je riječ o opštini Foča“, rekla je Palo.

Među potpisnicima današnjih ugovora je i šezdesetdevetogodišnji Sulejman Divjan koji godinama živi u dotrajaloj baraci u fočanskom selu Potpeć.

„Kuća će mi biti napravljena u Potpeću, gdje i sada živim sa suprugom u drvenoj baraci. Čekao sam više od šest godina i doživjeli smo da se možemo vratiti na svoja ognjišta, obrađivati ih i ne zaboraviti ih“, kaže Divjan.

Ni poslije više od dvije decenije nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma na području opštine Foča nisu riješena stambena pitanja povratnika, iako su posredstvom različitih enitetskih i projekata na nivou BiH zbrinute brojne porodice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare