Počinje FIS kup „Jahorina 2019“

0

Međunarodni FIS kup „Jahorina 2019“, koji je ove godine okupio 47 takmičara iz 10 država, biće otvoren danas trkom veleslaloma na stazi Prača-Skočine, dok će slalom biti održan sutra na istoj stazi.

Direktor trke Vladimir Lučić rekao je Srni da je došlo 29 skijaša i 18 skijašica iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske, Slovačke, Kipra, Češke, Mađarske i BiH.

On je naveo da će obje trke biti održane i u muškoj, i u ženskoj konkurenciji, a počinju u 9.00 časova. Proglašenje pobjednika planirano je i danas i sutra u 13.00 časova na platou ispred pansiona „Konak“ na Jahorini.

Lučić naglašava da su staze izuzetno pripremljene zahvaljujući sistemu vještačkog osnježavanja Olimpijskog centra „Jahorina“.

„Vremenski uslovi nam ovih dana i nisu povoljni jer imamo i previše suvog snijega, ali sve će to pred trku biti dovedeno u okvire i standarde FIS-a“, ističe on.

Prema njegovim riječima, start veleslaloma je na 1.655 metara nadmorske visine, a cilj na 1.320 metara, tako da je visinska razlika 329 metara.

Start slaloma nalazi se na nadmorskoj visini od 1.840 metara, cilj je na 1650 metara, odosno, visinska razlika je 180 metara.

Predsjednik Smučarskog kluba /SK/ „Jahorina“ Rade Arnaut rekao je da je klub učinio sve da ovo takmičenje u tehničkom smislu prođe u najboljem redu.

On je poručio da ova sportska manifestacija predstavlja i testnu trku za Evropski zimski omladinski olimpijski festival /EJOF/, koji će biti održan od 9. do 16. februara, što je još jedna prilika za promociju sporta i skijanja u Republici Srpskoj.

Tehnički delegat FIS-a Srećko Jasenšek izrazio je zadovoljstvo stepenom oganizacije takmičenja i kvalitetom staza, uz ocjenu da su domaćini, kao i uvijek do sada, odlično odradili svoj posao.

„Ovo je idealna prilika da OC `Jahorina` i SK `Jahorina` provjere sve svoje kapacitete i resurse uoči EJOF-a, koji je izuzetno veliki sportski događaj u ovoj godini, i da potvrde da su spremni i za organizaciju najvećih ski-takmičenja“, rekao je Jasenšek.

On je poželio da Jahorina bude domaćin nove zimske olipijade.

Predsjednik Organizacionog odbora ovog značajnog takmičenja ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je ranije da FIS kup manifestacija ima poseban značaj za Republiku Srpsku, a o tome koliko je važna govori činjenica da oko 80 takmičara iz različitih svjetskih zemalja dolazi na Jahorinu.

„Već 17. put održava se ova manifestacija i to govori da Fis kup ima kvalitet i tradiciju. Takmičenje će poslužiti i kao priprema za zimski EJOF, te biti odlična prilika da se Jahorina i Republika Srpska svijetu prikažu u najboljem svjetlu“, istakla je Davidovićeva.

Tehnička organizacija takmičenja povjerena je Olimpijskom centru „Jahorina“ i SK „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare