Počinje epska manifestacija „Najbolji Vukovi pjevači“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu danas će početi dvodnevna manifestacija epskog stvaralaštva pod nazivom „Najbolji Vukovi pjevači“, čiji je cilj očuvanje kulturne baštine i epske poezije.
Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva organizator je manifestacije koja će biti održana u prostorijama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Za danas u 17.30 časova predviđeno je predavanje profesor Saše Kneževića o temi „Tešan i Filip dva brata rođena“, dok će sutra u 19.15 časova glumac LJubo Božović izvesti monodramu „Najbolji Vukovi pjevači“ u kojoj tumači lik Vuka Karadžića.

U ovoj monodrami pojaviće se i guslari Srđan Trifković kao Tešan Podrugović, te Neđeljko Crnjak kao Filip Višnjić.

„Kroz ovaj projekat prikazaćemo stvaralaštvo Vuka Karadžića i njegova dva najveća pjevača Tešana Podrugovića i Filipa Višnjića i oživjeti njihov lik na sceni. Ove godine navršava se 200 godina od susreta Vuka Karadžića sa njima“, rekao je Nemanja Timotija, predsjednik Guslarskog društva „Filip Višnjić“.

Timotija dodaje da projekat „Vukovi najbolji pjevači“ predstavlja značajnu manifestaciju u očuvanju kulturne baštine i njegovanju epske poezije.

U okviru ove manifestacije realizovan je i konkurs pjesama, literarnih i likovnih radova osnovaca i srednjoškolaca o temi „Epski junaci“.

Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva najstarije je guslarsko društvo u bivšoj Jugoslaviji. Osnovano je 1963. godine. Prekid rada ovoga društva trajao je kratko, od aprila 1992. godine, ali već 1993. godine obnavlja svoj rad.

Kao jedino guslarsko društvo koje je postojalo šezdesetih godina prošlog vijeka, Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ okupljalo je guslare širom bivše Jugoslavije, a već 1971. godine organizovalo je u Sarajevu prvi festival guslara Jugoslavije. Od tada su festivali guslara prerasli u tradiciju i održavaju se svake godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare