Počinje dvodnevni ekonomski forum

0

Na Jahorini danas počinje dvodnevni Ekonomski forum na kojem će, osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, učestvovati neki od najiskusnijih stručnjaka savremene ekonomije, domaći privrednici, strani investitori i predstavnici najvećih privreda u svijetu.
Dodik, koji je pokrovitelj Ekonomskog foruma na Jahorini, razgovaraće na marginama skupa sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, šefom Misije OEBS-a u BiH DŽonatanom Murom, ambasadorom Italije u BiH Ruđerom Korijasom, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predviđeni su i razgovori Dodika sa ambasadorima Francuske u BiH Kler Bodoni, NJemačke Kristijanom Helbahom, Velike Britanije Edvardom Fergusonom, te sa ambasadorom Kine u BiH Čen Bo.

Forum će biti otvoren diskusijom „Multipolarni svijet i ekonomija – pozicija zemalja zapadnog Balkana“ tokom koje bi o položaju i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona trebalo da razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima će, osim Dodika i Čovića, biti i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, saopšteno je iz Udruženja ekonomista Srpske „Svot“, koje je organizator skupa.

Skupu će prisustvovati ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji će učestvovati u diskusiji u okviru panela „U susret Evropskoj uniji – put kojim idemo?“ i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, koji će govoriti na panelu „Turizam kao generator rasta i razvoja privrede Srpske“.

Među učesnicima skupa su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, koja će se obratiti tokom panela „Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora – prerađivačka industrija – šansa ili slabost?“ i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji će govoriti u okviru panela „Re/industrijalizacija/ – uslov bez koga se ne može ili …?“

„Novi međunarodni ekonomski poredak – uticaj ekonomija zemalja BRIKS-a“ je tema prve panel diskusije koja treba da ponudi odgovore na pitanja kakav i koliki uticaj imaju zemlje BRIKS-a /Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika/ na globalnu ekonomiju, koliki je njihov uticaj na ekonomske i političke promjene kad su u pitanju investicije, banke i finansijska tržišta, te kako se globalne promjene odražavaju na zemlje zapadnog Balkana.

Na drugoj panel diskusiji „Makroekonomske politike – više ili manje države“ razgovaraće se o pravcima i uticaju odluka države na privredu, šta privrednici misle o uticaju države na privredna kretanja, šta ekonomisti misle o politici monetarnog popuštanja /neograničena emisija novca i ubacivanje u finansijske tokove/ koje sprovode najveće ekonomske sile svijeta, kakav je odgovor ekonomista, a kakav političara na dilemu veći ili manji porezi i kako na sivu ekonomiju utiču odluke države o visini poreskih izdvajanja.

Panel „/Re/industrijalizacija – conditio sine qua non ili…?“ treba da ponudi odgovore na pitanja o značaju industrije u kreiranju ukupnog društvenog bogatstva, da li postoji uspješan model ekonomskog razvoja bez razvijenog industrijskog sektora, šta je naučeno iz prethodnih kriza i kako reindustrijalizaciju vide privrednici.

Tema „Geopolitički aspekt kretanja cijena sirovina na svjetskom tržištu“ jedna je od najznačajnijih tema foruma, a uticaji bezbjednosti, geopolitike i ekonomije ne mogu se više posmatrati izdvojeni jedni od drugih.

Nekoliko decenija u ekonomskoj nauci je preovladavalo mišljenje da jedna zemlja gotovo ne zavisi od svojih prirodnih resursa, a nagli rast cijena sirovina od prije nekoliko godina promijenio je stavove ekonomista širom svijeta i uzdrmao privrede onih zemlja koje su zavisne od uvoza sirovina.

Sadašnji oštar pad cijena sirovina ponovo mijenja pogled na sirovine kao faktor koji utiče na ekonomsku stabilnost, geopolitički položaj i bezbjednost zemalja.

Panel diskusija „Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora – prerađivačka industrija – šansa ili slabost“ postaviće pitanja o budućnosti i razvoju realnog sektora, a s ciljem definisanja odgovora i smjernica potrebnih za unapređenje prerađivačke industrije u Republici Srpskoj.

Potrebno je sagledati stvarne potencijale, resurse i prednosti Republike Srpske kako bi ih, na najracionalniji način, bilo moguće upotrijebiti za unapređenje ekonomskog položaja.

Panel treba da ukaže i na najveće izazove koje je u narednom periodu neophodno savladati kako bi Republika Srpska obezbijedila još efikasnije korišćenje svojih resursa.

Tema „Turizam kao pokretač rasta i razvoja privrede Republike Srpske – slučaj Jahorina“ zatvara prvi dan „Jahorina Ekonomskog foruma 2016“, a razgovorom će se pokušati utvrditi šta je potrebno da bi Jahorina postala najisplativiji turistički potencijal.

Za drugi dan „Jahorina ekonomskog foruma 2016“ predviđena je tema „U susret Evropskoj uniji – put kojim mi idemo“.

Ekonomski forum ugostiće neke od najznačajnijih predstavnika međunarodne ekonomije, domaće privrednike, neke od najuspješnih privrednika iz regiona, predstavnike Ruske akademije nauka, Evropske komisije, diplomatskog kora u BiH, bivše menadžere Šangajske berze, Bundesbanke, nekih od najvećih osiguravajućih kuća i banaka u BiH, te izvršne vlasti Srpske.

„Jahorina Ekonomski forum 2016“ biće otvoren u 10.00 časova u hotelu „Termag“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare