Počinje 12. Sabor srpskog izvornog stvaralaštva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložbom „Rado Srbin ide u vojnike“ autora Branka Pjevića, u Parohijskom domu u Vojkovićima, u Istočnoj Ilidži, danas će biti otvoren 12. Sabor srpskog izvornog stvaralaštva.

Sutra u 16.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće organizovana javna tribina pod nazivom „Očuvanje srpskog jedinstva“, na kojoj će govoriti profesori srpskog jezika Miloš Kovačević i Jasmina Janković.

U petak, 31. avgusta, u Trnovu će biti održano saborsko veče gdje će nastupiti Kulturno-umjetničko društva „Zvečan“ sa Kosova i Metohije, ženske vokalne grupe iz Leskovca i Kikinde i SKUD „Vojkovići“ sa svim sekcijama.

„U subotu, 1. septembra, u porti Hrama Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima biće priređena smotra folklora na koju je pozvano 13 kulturno-umjetničkih društava sa područja Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, a nastupiće i pojac LJuba Manasijević“, istakao je Skakavac.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 2. septembra, u 11.00 časova ispred Hrama u Vojkovićima počinje takmičarski dio u izvornom pjevanju na koji se ove godine prijavio najveći broj učesnika.

Oko 17.00 časova trebalo bi da budu proglašeni pobjednici i uručene diplome, a nakon toga trebalo bi da počne i narodno veselje.

Sabor srpskog izvornog stvaralaštva svake godine održava se pod određenim sloganom, koji u sebi sadrži nešto od istorije, tradicije ili kulture srpskog naroda.

Ove godine to je naslov srpske pjesme sa Kosova i Metohije „Sa Kosova zora sviće“ i pod tim sloganom će u porti Hrama u Vojkovićima biti pokazano neprocjenjivo kulturno blago srpskog naroda.

Sabor je prevazišao okvire lokalnog, jer na njega dolaze razna kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je ranije da je Sabor srpskog izvornog stvaralaštva jedna od najznačajnijih manifestacija na području ove lokalne zajednice, a s ciljem očuvanja srpske tradicije i kulture.

„Svake godine manifestacija ima temu kojom organizatori pokušavaju da vrate sve što je na neki način otišlo u zaborav, a što srpski narod i mi koji živimo u Istočnom Sarajevu ne treba da zaboravimo“, istakao je Božović, poručivši da će opština Istočna Ilidža i u budućnosti nastaviti da podržava ovu manifestaciju.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da je Sabor srpskog izvornog stvaralaštva manifestacija koja je od samog početka prihvaćena kao gradska jer se održava u više gradskih opština.

Lučić je naglasio da grad Istočno Sarajevo nastaviti da podržava ovu manifestaciju jer je veoma bitna za očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja.

Generalni pokrovitelj 12. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva je opština Istočna Ilidža, a organizaciju su pomogli grad Istočno Sarajevo, te brojni sponzori.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare