Počinje 10. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva

0

ISTOČNA ILIDŽA – Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ „Vojkovići“ iz Istočne Ilidže organizuje jubilarni, 10. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu, koji će od 26. avgusta do 4. septembra okupiti više od hiljadu učesnika, potvrdio je Srni predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ranko Skakavac.
Prema njegovim riječima, u petak, 26. avgusta, biće održana konferencije za novinare u Administrativnom centru Istočno Sarajevo o ovom kulturnom događaju.

U ponedjeljak, 29. avgusta, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u 18.00 časova biće otvorena foto-izložba „Gusle u srpskoj tradiciji“ autora Branka Pjevića, nakon čega će nastupiti gradski ženski hor „Viva voce“ iz Leskovca.

U utorak, 30. avgusta, na istom mjestu biće održana Duhovna besjeda uz muzički program, na kojoj će o temi „Kumstvo“ govoriti prota Vojo Čarkić, prota Čedo Đureinović, književnici Jasmina Janković i Željko Pržulj i etno pjevačica Tamara Mitrović. Program je zakazan za 18.00 časova.

Nakon jednodnevne pauze, u četvrtak, 1. septembra, u Centru za kulturu u Trnovu u 18.00 časova koncert će održati Orkestar harmonika Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika.

Na platou ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama 2. septembra u 18.00 časova biće održana smotra folklora, na kojoj će nastupiti folklorni ansambli sa područja Sarajevsko-romanijske regije, Brčkog i Šipova. Nakon toga, slavlje će se nastaviti uz muziku benda „Braća Vuletići“.

U subotu, 3. septembra, u Kulturnom centru u 19.00 časova nastupiće šest mladih guslara iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. Najbolji na ovom nastupu imaće priliku da u nedjelju, 4. septembra, na početku Kulturno-zabavnog programa, ponovo nastupe.

Istog dana, od 20.00 časova u porti hrama Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima počinje Kulturno-zabavni program uz narodno veselje.

U nedjelju, 4. septembra, u porti hrama nastupiće izvođači izvorne muzike i izvornog pjevanja, a biće organizovana i izložba ploski u okviru Materijalne kulture.

Doček gostiju i prijava ekipa za takmičenje predviđeni su za 11.00 časova, a od 11.30 časova uslijediće smotra i defile učesnika kroz Vojkoviće.

Takmičarski dio u izvornom narodnom pjevanju počeće u 12.00 časova, proglašenje pobjednika i dodjela diploma u 17.00 časova, nakon čega će uslijediti nastup „Goci Benda“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare