Početkom aprila naredne godine počinje obnova višegradske Ćuprije

0

VIŠEGRAD – Na tenderu koji je raspisala Turska agencija za obnovu i razvoj, a koji je juče otvoren u Sarajevu, za glavnog izvođača radova na obnovi i restauraciji višegradske Ćuprije izabrana je turska renomirana firma ER-BU iz Ankare, potvrdio je koordinator TIKE za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruč na sastanku sa načelnikom opštine Višegrad Slavišom Miškovićem, zamjenikom načelnika opštine Milanom Nikolićem  i koordinatorom opštinske Komisije za most Dragomirom Mojevićem.

Oruč je predvodio osmočlanu delagaciju iz Turske čiji su  članovi  učestvovali u pripremi tenderske dokumentacije i prisustvovali otvaranju tendera. Oni su danas saopštili načelniku Miškoviću da će  radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića , ukoliko to vremenske prilike dozvole,  početi  1. aprila naredne godine.

– Na obnovi Ćuprije u početnoj fazi će raditi 20 građevinskih i desetak administrativnih radnika iz Turske, rekao je Oruč i dodao da će u narednim fazama biti angažovana i domaća radna snaga.

Sa  tehničkim podacima vezanim za obnovu Ćuprije učesnike sastanka je upoznao građevinski inžinjer Esad Mahmut Partal, zamjenik direktora za istorijske objekte Turske uprave za ceste. On je rekao da će za obnovu ćupprije biti utrošeno 20.000 kubnih metara  kamena, 500 kubnih metara obraćene sedre i ista količina kamena krečnjaka.

– Tenderom je predviđeno da radovi traju 600 radnih dana, naglasio je Partal i dodao da će ukupna vrijednost ovog projekta iznositi oko 10 miliona maraka.

On je istakao da bi kompletni radovi na obnovi i restauraciji višegradske Ćuprije trebali biti završeni krajem novembra ili početkom decembra 2014. godine.
Načelnik Mišković je  gostima iz Turske poželio dobrodošlicu u Višegrad, a zatim je rekao da je obradovan činjenicom da je juče izabran glavni izvođač radova na obnovi mosta Mehmed-paše Sokolovića .

– Istorijska građevina  , poput višegradske Ćuprije koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESK-a,  bez sumnje zaslužuje temeljnu obnovu i restauraciju, rekao je Mišković i dodao da će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbijedile potrebne dozvole i stvorili ostali preduslovi za kontinuiranu realizaciju ovog velikog projekta.

Firmi ER-BU iz Ankare bili su povjereni i zahtjevni poslovi na restauraciji starih mostova u Mostaru i  Konjicu koji su uspješno završeni , potvrdili su članovi delegacije iz Turske,  koji su danas razgovarali sa načelnikom Miškovićem i njegovim saradnicima. Koordinator Turske agencije za obnovu i razvoj za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruč  na kraju sastanka je rekao da je obnova višegradske Ćuprije jedan od najvećih i najskupljih projekata TIKE na Balkanu.

(www.palelive.com / opstinavisegrad.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments