Počeo novogodišnji sajam kreativaca

0

FOČA – Novogodišnjim sajmom kreativaca, koji je organizovan na Gradskom trgu, u Foči su danas počele „Januarske svečanosti“.
Na 18 štandova, učesnici sajma izložili su predmete iz kućne radinosti pletene rukotvorine, ukrasne kutije i flaše, suvenire, novogodišnji nakit, slike, ikone, rakiju travaricu i čajeve.

Pletene kape, šalove, torbe i čizmice izložila je Milena Cicmil iz Prevraća, koja prvi put učestvuje na Novogodišnjem sajmu.

„Ovo radim u međuvremenu, mimo svog posla na selu, kada hoću da se odmorim. Pletenje je odlična terapija za smirenje i opuštanje“, rekla je Cicmilova.

Jelena Burlica iz Rogatice izrađuje kaširane ikone.

„Uživam dok ih izrađujem, a ima i finansijske koristi. Sarađujem sa turističkim organizacijama u Rogatici, Višegradu, Foči i Čajniču“, priča Burlica.

Angelina Tešević iz Foče pravi živopisne ogrlice, naušnice i narukvice od stakla, plastike, satena.

„Kao poklon za Novu godinu najviše se traže naušnice i čoker ogrlice“, istakla je Tešević.

Redovni učesnici sajma kreativaca su učenici osnovne škole „Sveti Sava“ i „Veselin Masleša“, Udruženje osoba sa teškoćama u razvoju „Tračak nade“ i Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, čiji su štandovi prepuni lijepo aranžiranim novogodišnjim ukrasima.

Iz vrtića su na trg stigle i saonice Deda Mraza.

„Deda Mraz je u gradu ostavio kočije, dok podijeli poklone“, kaže vaspitačica Sanja Živanović.

Na sajmu se nazdravilo dolazećim praznicima, i to rakijom travaricom Bojana Matovića.

U saradnji sa opštinom, organizator sajma je Turistička organizacija Foče, koja na ovaj način želi da promoviše izrađivače suvenira sa kojima sarađuje.

„Krug izlagača se svake godine širi, stalno nam se javljaju novi. Naši sugrađani se ovako upoznaju sa njihovim asortimanom i ostvaruju kontakte“, rekla je Đajićeva.

Novogodišnji sajam kreativaca trajaće dva dana, a u okviru „Januarskih svečanosti“ biće organiozovano više kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare