Почео научни скуп у Aндрићграду

0

АНДРИЋГРАД – У Андрићграду данас је почео научни скуп „Књижевно-лингвистичко-културолошка хумано /по/етика: Добар, лош, зао – добри, нормални, поштени, пожртвовани у књижевности, језику и уметности“, који је окупио око 20 истраживача.

Руководилац Од‌јељења за српски језик Aндрићевог института Милош Ковачевић рекао је да скуп организују у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом у Крагујевцу, а односи се на младе људе јер они треба да покажу како виде добро и зло у језику, култури и књижевности.

„Донијели смо зборник да се види на који начин се зло одражава у самој култури. Надам се да ће овај зборник отворити простора за интерпретације доброг у самом животу и показати како књижевници и они који интерпретирају гледају на естетску категорију доброг“, истакао је Ковачевић.

Доцент на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу Тања Танасковић рекла је да се скуп организује у оквиру пројекта „Књижевно-лингвистичко-културолошка хумана етика, односно поетика „Добар, лош, зао“.

„Округли сто ове године окупља учеснике са три релевантне институције које се баве проучавањем језика и књижевности – Филолошко-уметнички факултет који је и организатор и носилац овог пројекта, Институт за српски језик Српске академије наука и уметности и Филолошки факултет Универзитета у Београду“, истакла је Танасковићева.

Продекан за науку Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу Никола Бубања рекао је да је са становишта књижевних истраживања интересантно и значајно то што оба зборника означавају једну врсту заокрета ка теми.

„То је у неком тренутку била уобичајена тема за књижевна истраживања, али је тај тренутак прошао пре неколико десетина година или пре пола века. У једном тренутку је било значајно и биле су велике књижевне расправе о ликовима позитивним или негативним. Доласком нових књижевних теорија, та тема карактеризације је отишла у други план и овде је интересантно то што се враћамо уопште тој категорији разматрања ликова, без обзира да ли је то етичком шаблону или поетичком шаблону“, истакао је Бубања.

Научни скуп одржава се у Андрићевом институту.

(www.palelive.com / Срна / Foto: Fb)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare