Počeo naučni skup o Petru Kočiću

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je počeo naučni skup posvećen djelu Petra Kočića, koji je okupio oko 30 učesnika.
Rukovodilac Odjeljenja Instituta za književnost Aleksandra Vraneš rekla je da će se učesnici skupa baviti različitim pitanjima u vezi sa Kočićevim djelom i životom.

Ona je istakla da Andrićev institut, osvjedočen kao institucija kulture, obrazovanja i nauke, organizuje naučni skup koji obilježava stotinu godina od Kočićeve smrti.

„Kočiću se moramo vraćati zbog njegovog slikanja karaktera, ljudi, jezika i zemlje, zbog njegove izuzetne posvećenosti narodu, pravdi i slobodi i zbog toga što u svakom vremenu imamo svog Kočića“, dodala je Vranešova.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić rekao je da je Petar Kočić pisao sedam godina, a da je ostalo vrijeme bilo vrijeme pripreme ili vrijeme teške duševne bolesti zbog koje je završio u Beogradu.

„U sukobu sa vlašću, zatočenik slobode, čovjek koji je po svom proznom ostvarenju značajniji nego što taj njegov opus obimom djeluje i izgleda. Taj značaj je najbolje osjetio Ivo Andrić u svoj eseju `Zemlja, ljudi i jezik`, jer je to presudno za razumijevanje Kočića i za njegovu dalju recepciju u savremenoj književnosti“, naglasio je Delić.

On je dodao da se Ivo Andrić legitimisao kao jedan od duhovnih potomaka Petra Kočića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare