Počeo Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim“

0

JAHORINA – Četvorodnevni Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim“, na kome će biti prezentovani radovi iz poljoprivrednih i šumarskih nauka, ekologije i zaštite životne sredine, proizvodnje i prerade hrane, počeo je danas na Jahorini.

Predsjednik Naučnog odbora ovog simpozijuma i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Dušan Kovačević rekao je da da će se na ovom naučnom skupu, 12. po redu, govoriti o jednoj od najznačajnijih tema – klimatskim promjenama, koje se održavaju na sve segmente poljoprivredne proizvodnje.

„U klimatskim promjenama izuzetno je značajno da se stiču i prave neke adaptacije, u susret njima, a te adaptacije dotiču mnoge oblasti. Jedna od njih je oplemenjivanje bilja“, izjavio je Kovačević novinarima, prije otvaranja simpozijuma.

On je rekao da će na simpozijumu govoriti profesori, jedan je iz Misurija, iz domena biotehničkog inženjeringa, a drugi iz Merilenda, koji se bavi svjetskim tržištem, iz domena agroekonomije, te iz Grčke, koji se bavi selekcijom bilja, te pojasnio da su bioinženjering i selekcija bilja u tijesnoj vezi.

Drugog dana simpozijuma će se, prema njegovim riječima, govoriti o zaštiti životne sredine, koja je mnogo ugrožena, u svim segmentima, a naročito u zemljama u razvoju.

„Imamo ogromne probleme u stočarstvu, koje ne možemo da riješimo, posebno mi na Balkanu. Na skupu ćemo imati priliku da vidimo kako i šta podsticati, odnosno šta uraditi“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je ove godine manje prijavljenih radova, vjerovatno zbog pandemije virusa korona, iz oblasti organske proizvodnje bilja, za koju je rekao da je posebno interesantna u svijetu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić rekla je da je prihvaćeno više od 700 radova iz 80 zemalja svijeta, te da će 153 rada biti usmeno prezentovana.

Govoreći o benefitima koje donosi ovaj naučni skup, Milićeva je navela da se razmjenjuju stručna iskustva sa naučnim radnicima iz drugih zemalja svijeta, te da je Poljoprivredni fakultet, ali i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uspostavili kontakte sa relevantnim institucijama.

„Zahvaljujući ovom skupu naš univerzitet sklopio je više od 40 međunarodnih ugovora o saradnji, kao što je saradnja sa univerzitetom u Rusiji, sa kojim razmijenjujemo i studente i nastavnike i na taj način razmijenjujemo stečena znanja iz ovih oblasti“, istakla je ona.

Izrazivši zadovoljstvo otvaranjem ovog simpozijuma, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je riječ o najprepoznatljivijem i najrelevantnijem naučnom skupu, ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i na prostoru Balkana.

„Sama činjenica da se organizuje 12 godina u kontinuitetu dovoljno govori o kvalitetu ovog naučnog skupa, koji je od posebnog interesa za Srpsku“, istakao je Kulić.

Prema njegovim riječima, simpozijum je od posebnog interesa i za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, imajući u vidu broj učesnika u skupu, te zemalja koje učestvuju u njegovoj organizaciji i suorganizaciji.

Kulić je naglasio da je zahvaljujući ovom naučnom skupu Univerzitet prepoznat i vidljiv na međunarodnom planu.

Hamid el Bilali iz Međunarodnog centra za napredne agronomske studije Mediteranskog agronomskog instituta iz Barija rekao je da „Agrosim“ doprinosi širenju informacija i naučnih saznanja u oblasti agronomije, zaštite životne sredine i slično.

„Vrlo je važno da nastavimo našu saradnju i organizaciju ovog skupa, kako bismo pokazali koliko je poljoprivreda važna za budućnost čovječanstva“, istakao je on.

Simpozijum organizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, zajedno sa partnerima Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i Mediteranskim agronomskim institutom iz Barija, a u saradnji sa 35 institucija iz zemlje i svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare