Počeo junski upisni rok

0

Prvi rok za upis studenata u prvu godinu studija u školskoj 2010/2011. godini na dva javna univerziteta i dvije javne visoke škole u RS počeo je danas i trajaće do 9. jula.

Na univerzitetima u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu, te Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju dokumenta za upis predavaće se od danas do 26. juna, prijemni ispit biće 29. juna, dok će upis primljenih kandidata biti od 5. do 9. jula. Na 16 fakulteta banjalučkog Univerziteta ove godine planiran je upis 3 399 studenata, od čega 2 067 na budžetu, 1 202 samofinansirajućih i 130 stranih državljana. Na 17 fakulteta Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planirano je da bude upisano 3 133 studenta, od čega 1 704 studenta čije bi se školovanje finansiralo iz budžeta, 1 409 koji bi sami finansirali troškove studija i 20 stranih državljana.

Na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru na četiri studijska programa planiran je upis 120 studenata, od čega 40 na budžetu, a 80 samofinansirajućih. Na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju planiran je upis 55 studenata, od čega 35 na budžetu, a 20 samofinansirajućih.

Prilikom predaje dokumenata kandidati moraju dostaviti prijavu za upis koju mogu dobiti na fakultetu, izvod iz matične knjige rođenih, originalna svjedočanstva o završenim razredima srednjeg obrazovanja i original diplome o položenom maturskom ispitu, kao i dokaz o uplati naknade od 60 KM, odnosno 70 KM na akademijama umjetnosti za polaganje prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti.

Ljekarsko uvjerenje podnose samo kandidati koji se prijavljuju na Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, dok svi ostali ljekarsko uvjerenje dostavljaju nakon prijema na visokoškolsku ustanovu, odnosno prilikom upisa primljenih kandidata.

Na banjalučkom Medicinskom fakultetu prijemni ispiti polagaće se 29. juna u 14.00 časova, a na Akademiji umjetnosti od 28. juna do 3. jula od 9.00 do 18.00 časova. Na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci teoretski dio ispita trajaće 29. juna od 12.00 do 17.00 časova, a praktični dio ispita 30. juna i 1. jula od 6.45 do 19.00 časova.

Na banjalučkom Fakultetu političkih nauka prijemni ispit obaviće se 29. juna u 9.00 časova za svaki studijski program posebno, a jedinstven test za sve studijske programe u 13.00 časova u amfiteatru Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Rezultati prijemnih ispita biće objavljeni do 3. jula do 14.00 časova.

Studenti koji budu upisivali neki od smjerova koji se smatraju deficitarnim imaće besplatno školovanje, odnosno biće finansirani iz budžeta RS, a za sada su to smjerovi na mašinskim i elektrotehničkim fakultetima, te smjerovi fizika, geodezija, matematika i šumarstvo.

Školarina za sve koji se ne budu finansirani iz budžeta iznosiće 440 KM, osim na Medicinskom fakultetu gdje će biti 660 KM i na Akademiji umjetnosti od 660 do 1.500 maraka.

Od plaćanja školarine oslobođena su djeca poginulih i nestalih boraca VRS, djeca ratnih vojnih invalida VRS 1. i 2. kategorije, invalidi VRS od prve do pete kategorije i studenti sa invaliditetom, dok pedest odsto školarine plaćaju djeca ratnih vojnih invalida VRS od treće do šeste kategorije, studenti borci VRS, socijalno ugrožena lica i studenti iz porodica sa dva ili više studenata.

Javne visokoškolske ustanove u RS koje u prvom upisnom roku ne upišu dovoljan broj brucoša organizovaće drugi upisni rok od 30. avgusta do 10. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare