Почео јунски уписни рок у средње школе

0

У Републици Српској данас је почео јунски уписни рок у средње школе који ће трајати до 28. јуна, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Предвиђен је упис 10.197 ученика у 458 од‌јељења, и то 2.256 ученика, односно 22 одсто за занимања трећег степена сложености и 7.941 или 78 одсто ученика за занимања четвртог степена сложености, од којих 1.628 у гимназије /16 одсто/.

Пријем докумената за упис ученика који имају 60 и више бодова у средње четворогодишње школе почео је данас, завршава се у уторак, 18. јуна, док се резултати уписа објављују у четвртак, 20. јуна, до 10.00 часова на огласној табли школе.

Пријем докумената за упис ученика са мање од 60 бодова у средње четворогодишње и трогодишње школе почеће у понед‌јељак, 24. јуна, а завршиће у сриједу, 26. јуна.

У ресорном министарству су појаснили да право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа.

„Лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју могу имати другу добну границу за упис у први разред, а највише до навршене 21 године“, истакли су из Министарства.

Приликом уписа кандидати се могу пријавити у највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама.

Кандидатима се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека.

У Министарству су нагласили да се редослијед кандидата утврђује према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе, те резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Јулски уписни рок трајаће од 1. до 12. јула.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Фб)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare