Počeo Festival pravoslavne crkvene muzike „Dani Sloge“

0

U okviru Festivala pravoslavne crkvene muzike „Dani `Sloge`“, danas će na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu predavanje o crkvenoj muzici održati Tamara Petijević, dirigent novosadskog hora „Sveti Stefan Dečanski“.
Prvi festival ove vrste, koji se održava u Istočnom Sarajevu i Sarajevu od 5. do 8. novembra, otvoren je sinoć gala koncertom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Dirigent Srpskog pjevačkog društva „Sloga“ Stefan Mojsilović rekao je da su, osim ovog hora, na koncertu nastupili muški horovi „Istočnik“ iz Banjaluke i „Servikon“ iz Istočnog Sarajeva, te Mješoviti hor Filozofskog fakulteta sa Pala i hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Festival će biti nastavljen sutra cjelovečernjim koncertom `Sloge` u 19.00 časova u Domu oružanih snaga u Sarajevu“, rekao je Mojsilović Srni i dodao da je za sutra u 14.00 časova na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu planirano predavanje muzikologa Danice Petrović, dugogodišnjeg direktora Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Festival će biti zatvoren 8. novembra u sjedištu Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu gdje će biti proslavljena krsna slava Srpskog pjevačkog društva „Sloga“ Sveti velikomučenik Dimitrije.

Podršku organizovanju festivala dali su Srpsko humanitarno udruženje „Dobrotvor“ iz Sarajeva, Mitropolija dabrobosanska, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a medijski pokrovitelj je Novinska agencija Republike Srpske – Srna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare