Počeo Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

0

VIŠEGRAD – Predstavom “Šine”, u izvođenju glumaca Fakulteta umjetnosti iz Prištine, večeras je u Višegradu počeo 12. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske. Predstavu “Šine” režirao je Aleksandar Đinđić, a tekst je napisala Milena Marković. “Šine” su priča o generaciji koja je svoje rane dvadesete provela u izloaciji i bila okružena dnevno-političkim ratnim temama.

Festival, koji će trajati do 30. septembra, otvorila je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Irena Soldat-Vujanović, koja je naglasila da je kulturna manifestacija “Višegradska staza”, u okviru koje se festival održava, doživjela u posljednje vrijeme preporod zahvaljujući Ministarstvu i opštini Višegrad.

“Punih 12 godina Ministarstvo podržava omladinska pozorišta, a posljednjih godina lokalne zajednice se otimaju da se u njima održavaju festivali. Već sada se zna da će se naredne manifestacije održati u Prnjavoru i Modriči”, rekla je Soldat-Vujanović, koja smatra da je važno da se omladina iskaže i na ovaj način.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović podsjetio je da je “Višegradska staza”, kulturna manifestacija posvećena Ivi Andriću, počela u junu, a završava se početkom oktobra Simpozijumom o Andrićevom romanu “Na Drini ćuprija”.

“Ovaj festival je još jedan u nizu kulturnih događaja u Višegradu kojim se daje podrška mladoj generaciji, posebno nadarenim dječacima i djevojčicama koji svoje znanje i umijeće iskazuju i na pozorišnim daskama”, rekao je Popović.

Na festivalu će biti izvedeno 12 pozorišnih predstava mladih stvaralaca iz Novog Grada, Banjaluke, Zvornika, Doboja, Novog Sada, Prištine, Prnjavora, Laktaša, Višegrada i Nove Varoši.

Predstave se igraju u Domu kulture, sceni Srednje škole i u Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments