Počelo Svetosavsko takmičenje mladih matematičara

0

Svetosavsko takmičenje mladih matematičara Svetosavsko takmičenje mladih matematičara sa područja Sarajevsko-romanijske regije počelo je danas na Filozofskom fakultetu na Palama i okupilo je oko 70 osnovaca.

Organizator 12. takmičenja je Katedra za matematiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a njen rukovodilac Vladan Vladičić rekao je novinarima da je cilj takmičenja popularizacija matematike, da djeca razviju ljubav prema matematici, ali i stimuliše ih da se njom možda i bave i bude im životni poziv.

On je naveo da je takmičenje posvećeno samo matematici, ali da Katedra ima planove da to proširi i na druge nauke, na računarstvo ili informatiku i fiziku, te da takmičenje bude i republičkog karaktera.

Vladičić je istakao da pravo učešća imaju učenici sedmih, osmih i devetih razreda osnovne škole sa područja Sarajevsko-romanijske regije, te da su predmetni nastavnici izabrali učenike po svojim kriterijumima.

On je dodao da će biti dodijeljene i nagrade, a u pitanju je najnovija matematička literatura kao i određeni suveniri sa logom Filozofskog fakulteta.

Nastavnik matematike u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ iz Istočne Ilidže Dragoslav Bozalo rekao je da njihova škola na ovim prostorima spada u kategoriju većih škola, pa na ovom učestvuje 13 njihovih učenika.

On je naveo da je riječ o pet učenika sedmog razreda, pet osmog i tri učenika devetog razreda, kojima nagrada nije na prvom mjestu, već su tu da se druže.

Učenik sedmog razreda te škole Boris Mijatović rekao je da su ih lijepo ugostili na Filozofskom fakultetu na Palama i da se nada da će dobro uraditi zadatke, iako nije imao mnogo vremena da se pripremi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare