Počelo snimanje dokumentarca o Zvorniku

0
Počelo snimanje dokumentarca o Zvorniku

ZVORNIK – U Zvorniku je danas počelo snimanje dokumentarnog filma „Zvornik, to je moj grad“, čime je i zvanično počeo trodnevni Filmski kampus „Svijet filma“, čiji su organizatori Produkcija „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva i zvornički Dom omladine.

U uvodnim kadrovima filma, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović predstavio je istorijat ovog grada, njegovu sadašnjicu i planove razvoja.

„Vrijedni i čestiti ljudi najveći su resurs Zvornika, a naš glavni zadatak u Gradskoj upravi jeste da unaprijedimo uslove njihovog života i obezbijedimo prosperitet mladim naraštajima, tim prije jer je naša lokalna zajednica jedna od rijetkih koja bilježi konstantan pozitivan prirodni priraštaj“, rekao je Stevanović.

On je naveo da se posebna pažnja u ovom gradu, koji ima 65.000 stanovnika, posvećuje školstvu, razvoju privrede i infrastrukture, vodosnabdijevanju, turizmu, kao i kulturi i sportu, ističući da značajnu podršku Zvorniku u toj oblasti pruža Vlada Republike Srpske.

Stevanović je naglasio da se budući planovi Gradske uprave odnose na obezbjeđivanje uslova za veće zapošljavanje, intenzivniju izgradnju infrastrukture i uspostavljanje institucija u gradu, prvenstveno u oblasti pravosuđa.

„Rijeka Drina je duša i srce Zvornika, simbol Podrinja, rijeka koja spaja braću iz Republike Srpske i Srbije, koja spaja Zvornik i Mali Zvornik, dva grada koji žive jednim životom“, poručio je Stevanović.

Direktor „Prvog kadra“ Vitomir Mitrić izjavio je Srni da je cilj Filmskog kampusa stvaranje zajedničkog art-dokumentarnog filma studenata filmskih akademija iz Istočnog Sarajeva i Beograda i zvorničkih srednjoškolaca, uključujući i članove Pozorišta mladih iz Zvornika, koji će promovisati grad, njegovo kulturno-istorijsko nasljeđe i turističku ponudu.

Mitrić je naveo da bi dokumentarno-umjetnički film „Zvornik, to je moj grad“ trebalo da bude premijerno prikazan u okviru obilježavanja Dana grada Zvornika, a potom na 12. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“.

Prema programu Filmskog kampusa, studenti filmskih akademija i učenici srednjih škola imaće priliku da kroz predavanja o istoriji dokumentarnog filma, razvoju umjetničkog dokumentarnog filma, kao i značajne filmske primjere iz istorije domaćeg dokumentarnog filma unaprijede znanje o filmskoj umjetnosti.

„Zajednički rad omogućava simbiozu različitih filmskih škola, pristupa filmu, a, prije svega, različitih iskustava, koja će doprinijeti nastanku
art-dokumentarnog filma. NJegov festivalski život omogućiće promociju filmskog stvaralaštva Republike Srpske, ali i regiona, i na taj način dati značajan doprinos popularizaciji domaće kinematografije“, istakao je Mitrić.

Zvornički osnovci imali su danas priliku da pogledaju projekcije najboljih animiranih filmova festivala „Prvi kadar“, dok će studenti i srednjoškolci pohađati teorijska predavanja iz oblasti dokumentarnog filma, čiji su predavači dekan Akademije umetnosti u Beogradu Dragan Elčić, režiser i osnivač Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ Vitomir Mitrić i producent Aleksandra Mitrić Štifanić.

Večeras, na otvaranju Filmskog kampusa, biće prikazana najbolja ostvarenja „Prvog kadra“, kratki igrani film „Flafi“ reditelja Lee Filipovski iz Srbije, dobitnika Kanadskog Oskara za najbolji kratki igrani film, zatim kultni kratki igrani film „LJubav na prvi pogled“, koji je dobitnik više od 50 najznačajnijih filmskih nagrada, čiju režiju potpisuje Mark Plejn iz Španije i jedan od najznačajnijih filmova istaknutog dokumentariste Dragana Elčića „Čuvari tišine“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare