Počelo proljećno pošumljavanje

0

SOKOLAC – Šumsko gazdinstvo /ŠG/ „Romanija“ Sokolac počelo je proljećno pošumljavanje goleti i unutar visokih šuma angažovanjem vlastite radne snage, a ukupna vrijednost tih radova je 52.819 KM, rečeno je Srni u toj organizacionoj jedinici „Šuma Republike Srpske“.
Tehnički direktor ovog gazdinstva Dragan Vidojević rekao je da je za proljećnu sezonu planirano sađenje 32.250 sadnica, od čega 21.000 smrče, 10.000 crnog bora, 1.200 bijelog bora i 1.500 voćkarica.

Pošumljavanje goleti u okviru proširene reprodukcije izvršeno je juče na području Radne jedinice „Sokolac“, na odjelu „Romanija-Glasinac“, na površini od četiri hektara, a zasađeno je 7.000 sadnica smrče i 4.000 crnog bora, istakao je Vidojević.

Na ovim poslovima bilo je angažovano 145 radnika ŠG „Romanija“.

Isti broj radnika danas radi na području Radne jedinice „Studena gora“, odjel Privredna jedinica „Rakitnica“, na površini od pet hektara. Planirano je da se zasadi 8.000 sadnica smrče i 5.000 crnog bora.

U ŠG „Romanija“ ističu da je završeno pošumljavanje i na površini od 1,5 hektara na području Šumske uprave „Istočni Stari Grad“, u odjelu „Vogošća-Bulozi“ i odjelu „Kasindolska rijeka“, sa 3.000 sadnica.

Prema riječima Vidojevića, u sokolačkom Gazdinstvu planirali su i pošumljavanje u okviru proste reprodukcije u kategoriji visokih šuma u Radnoj jedinici „Palež“ na površini od tri hekatara sa 3.000 sadnica. Radovi su planirani u narednih nekoliko dana.

„Ukupna vrijednost radova na pošumljavanju goleti u okviru proširene reprodukcije je 40.000 KM, a unutar visokih šuma u okviru proste reprodukcije je 12.819 KM“, pojasnio je Vidojević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare