Počelo opremanje bogoslovskog fakulteta

0

FOČA – Trebinjska firma „Gineko“ počela je danas opremanje nove zgrade Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči.
Dekan Darko Đogo rekao je Srni da je ovim počela finalna faza pripreme preseljenja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz prigradskog naselja Velečevo u nove prostorije u centru Foče.

„Slobodno možemo reći da je ovo istorijski dan za naš fakultet. U ponedjeljak očekujemo da će nas posjetiti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović da bismo zajedničkim trudom do naše krsne slave Svetog Vasilija Ostroškog opremili što više prostorija“, rekao je Đogo.

Vlada Republike Srpske kupila je 2008. godine zgradu nekadašnje direkcije drvnog kombinata „Maglić“ za potrebe Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Nakon što je zaustavljen pokušaj preseljenja fakulteta u Istočno Sarajevo, zgradu je 2011. godine osveštao njegova svetost patrijarh srpski Irinej koji je blagoslovio početak radova.

Nedostatak sredstava uslovio je kašnjenje radova, koji su počeli krajem 2014. godine, nakon što su Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i Vladi Republike Srpske, nosiocima investicije, odobrena sredstva iz austrijskog kredita.

Iz tog kredita je za adaptaciju zgrade Bogoslovskog fakulteta i završetak izgradnje studentskog doma u Foči odobreno 3,2 miliona evra.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare