Počelo obilježavanje krsne slave sabornog hrama

0

ZVORNIK – Služenjem svete liturgije danas je u zvorničkom Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice počelo obilježavanje krsne slave ovog hrama – Male Gospojine.

Svetu liturgiju u prisustvu velikog broja vjernika služilo je mjesno sveštenstvo, a nakon darivanja krstova, crkvenih barjaka i svetih ikona, litija je u trostrukom opohodu obišla oko Sabornog hrama.

Lomljenje slavskog kolača obavili su sveštenici Vidoje Lukić i Marko Danojlović sa kumom slave hrama Goranom Markovićem i vjernicima.

Sveštenik Lukić je, čestitajući slavu hrama, rekao da ovaj hram s pravom nosi ime saborni jer okuplja na saborovanje, svetu molitvu, svetu tajnu pričešća i sve druge sastanke i dogovore „koji su dragom Bogu po volji“.

Proslava krsne slave hrama biće nastavljena večernjom službom, nakon čega će biti organizovano narodno veselje.

Gradnja Sabornog hrama počela je 8. avgusta 2008. godine. Hram ima pet kupola, od kojih je centralna visoka 33 metra, što simbolizuje godine Isusa Hrista provedene na zemlji, te dva zvonika sa krstovima visokim po 55 metara, dok je hram sa oltarom širok 19, a dug 20 metara.

Saborni hram, koji je još u izgradnji, prva je pravoslavna bogomolja koja se na području Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka, jer je hram Rođenja Svetog Jovana Preteče izgrađen 1823. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare