Počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije

0

ISTOČNA ILIDŽA – Služenjem pomena i polaganjem cvijeća na mjesnom groblju Grlica kod spomenika sestri i bratu Radmili i Radenku Galinac, koji su bili među prvim žrtvama NATO agresije, u Istočnom Sarajevu je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj prisustvuju zamjenik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Nataša Kulašinac i Savo Vulić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, te predstavnici Ambasade Srbije u BiH.

Danu sjećanja prisustvuju predstavnici opština Istočna Ilidža, Trnovo, Foča, Han Pijesak, Rogatica i Pale.

Parastos za sve Srbe ubijene u NATO agresiji na Republiku Srpsku biće služen u hramu Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima.

Tokom NATO bombardovanja, od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine ubijeno je najmanje sedam civila, 46 boraca i pet ljudi na radnoj obavezi, a upotrijebljen je i osiromašeni uranijum od čijih posljedice i dalje građani umiru.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ranjen je najmanje 21 civil i 98 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/.

Sestra i brat Radmila i Radenko Galinac bili su jedne od prvih žrtava NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca kod Sarajeva ubio pilot NATO avijacije.

Teritoriji Republike Srpske tokom NATO agresije bačeno je više od 1.000 avio-bombi i krstarećih raketa, a upotrijebljen je i osiromašeni uranijum od čijih posljedice i danas umiru građani Srpske.

U operaciju „Namjerna sila“ bilo je uključeno više od 5.000 vojnika NATO-a iz 15 država, 400 letjelica, uključujući 222 borbena aviona. Bačeno je 1.026 bombi, od čega je 708 vođenih, dok je ukupna težina bačenog eksploziva oko 10.000 tona.

Osim dejstava NATO avijacije, istovremeno su dejstvovale i Snage za brza dejstva sa položaja na Igmanu, i to po ciljevima u okolini Sarajeva.

Prema podacima Centra, prvo dejstvo NATO avijacije na VRS je zabilježeno 28. februara 1994. godine. Lovci NATO avijacije su napali četiri aviona VRS, a tada su poginula tri pilota VRS.

Prilikom bombardovanja položaja VRS u okolini Goražda, 11. aprila 1994. godine, poginula su tri pripadnika VRS.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su, između ostalih, SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, NJemačka, Italija, Holandija i Španija.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Obilježavanje Dana sjećanja organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Skup će biti upriličen uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare