Почело обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде

0

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО – У Источном Новом Сарајеву у Цркви Светог Георгија на Врацама у току је парастос поводом 32 године од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Команде Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Након парастоса биће положени вијенци и цвијеће код централног крста на војничком гробљу на Врацама, а у 13.00 часова биће одржана свечана академија у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Парастосу присуствују породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и борци, као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници градских општина, те општинске Борачке организације.

Из Прве сарајевске механизоване бригаде 618 бораца дало је животе за данашњу слободу. Кроз Бригаду је прошло око 5.000 бораца од којих је сваки други рањен једном или више пута.

Прва сарајевска механизована бригада формирана је 20. маја 1992. године од 40. механизоване бригаде која је дислоцирана из Загреба на простор Лукавице и 49 моторизоване бригаде.

Бригада се састојала од 14 јединица и то: три пјешадијска батаљона, оклопног батаљона, механизованог батаљона, мјешовитог артиљеријског дивизиона, чете извиђача, чете војне полиције, вода ПВО, чете инжињерије, чете везе, позадинског батаљона, паљанске и трновске чете.

Бригада је имала довољно борбених средстава, али је оскудијевала у официрском кадру и обученом људству.

Бригада је била присутна на три фронта, а први је ужи сарајевски од Илињаче, Которца, Куле, Добриње један и четири, Насеља Старосједилаца, касарне „Славиша Вајнер Чича“, брда Мојмило, Озренске улице, Шанца, „Жељиног“ стадиона, од Храсна, дуж Миљацке до Врбања моста, Грбавице један и два, Горњих и Доњих Ковачића, Јеврејског гробља, касарне Босут, Дебелог брда, Златишта и дијела Требевића, по дубини Тврдимићи, Орчеве воде и Кијево.
Други фронт је био Трновско ратиште, Трескавица, Игман и Рогој, а трећи од Средњег, Нишићке висоравни до Олова.

Јединице Бригаде учествовале су на горажданском и бихаћком ратишту.

За свој допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату Бригада је одликована Орденом Немањића, указом предсједника Републике Српске 2022. године.

Одлуком Главног штаба Војске Републике Српске 22. маја 1992. године формиран је Сарајевско-романијски корпус ВРС. Зона Корпуса обухватала је територију градских општина и Хан Пијесак и Рогатица.

Команда Сарајевско-романијског корпуса била је смјештена у касарни „Слободан Принцип Сељо“ у Лукавици и ту је остала до краја рата.

Кроз Корпус је прошло око 15.000 бораца, а у борбеним дејствима за слободу Републике Српске животе је положило око 4.000 бораца.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare