Počeli radovi na restauraciji ćuprije na Drini

0

VIŠEGRAD – Dolaskom generalnog direktora Razvojne agencije Tika iz Turske u Višegrad Serdara Ćama danas su i zvanično počeli pripremni radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu.

„Ova vrsta spomenika ne pripada samo osmanlijskoj istoriji već i istoriji drugih naroda pa zato želimo da ga sačuvamo i za buduće generacije“, rekao je Ćam prilikom obilaska Ćuprije na Drini.

On je naglasio da će i most kome će biti vraćen stari sjaj spojiti istorijske uspomene i etničke i vjerske različitosti na Balkanu i ovoj regiji.

„Ovaj i drugi projekti koje Tika realizuje u BiH dovešće do napretka ove zemlje čemu se mi radujemo“, dodao je Ćam.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković potvrdio je da su danas započeti prvi radovi na ovom projektu dovoženjem kamena koji će biti ugrađen u oštećene dijelove starog mosta.

„Već na startu radova postoje problemi u vezi sa visokim vodostajem rijeke Drine za ovo doba godine ali ćemo i to riještiti u dogovoru sa Hidroelektranom `Bajina Bašta`“, rekao je Mišković.

Restauracija mosta Mehmed–paše Sokolovića na Drini u Višegradu, izgrađenog 1577. godine trajaće oko dvije godine.

Planirano je da se saniraju oštećeni temelji i stubovi mosta, sadašnja kocka na kolovozu zamijeni kaldrmom, ograda dovede u prvobitno stanje i vrati sjaj spoljašnosti „ćuprije kojoj ravne nema“.

Opština je za ovaj projekat obezbijedila svu potrebnu dokumentaciju i izmjestila vodovodne i telefonske instalacije sa ćuprije, a sredstva za restauraciju u iznosu od pet miliona evra obezbijedila je Vlada Turske.

Na konkursu Uneska, pod čijom je zaštitom Ćuprija od 27. juna 2007. godine, posao oko sanacije ćuprije dobila je Tika, a izvođač radova je turska firma Er-Bu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare