Počeli „Dani Milutina Milankovića“

0

MILIĆI – U Srednjoškolskom centru /SŠC/ u Milićima večeras je otvorena manifestacija „Dani Milutina Milankovića“, koja će trajati do 12. maja.Manifestacija je otvorena izložbom fotografija i dokumenata pod nazivom „Život i djelo Milutina Milankovića“, te prigodnom svečanošću.

Direktor SŠC-a Vesna Bogičević rekla je prilikom otvaranja da se „Dani Milutina Milankovića“ organizuju već treću godinu zaredom.

„Nama je čast što ova srednjoškolska ustanova nosi naziv po ovom velikom srpskom naučniku, koji je svojim naučnim doprinosom spojio zemlju i nebo, a stvaralačkim duhom, gradeći mostove, zemlju sa suncem“, navela je Bogičevićeva.

Predsjednik beogradskog Udruženja „Milutin Milanković“ Slavko Maksimović izrazio je zadovoljstvo što jedna škola u Republici Srpskoj nosi ime Milutina Milankovića i čuva ga od zaborava.

„Saradnja je počela prije nekoliko godina otvaranjem Parka velikana, kada je ovdje postavljena i bista Milutina Milankovića, a nastavljena je organizovanjem `Dana Milutina Milankovića`, koji su sadržajno veoma raznovrsni i bogati“, naveo je Maksimović.

Na svečanosti je govorio i načelnik opštine Milići Momir Lazarević, koji je istakao da opštinske vlasti podstiču kulturne u naučne aktivnosti u toj lokalnoj zajednici, u čemu SŠC ima važnu ulogu.

Programom manifestacije predviđeno je da sutra u Domu rudara u Milićima glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvedu predstavu „Posljednji mejdan Petra Kočića“, u srijedu je planiran nastup recitatora, muzičara, horova i folklornih ansambala iz Milića i susjednih opština, a u četvrtak će biti prikazan dokumentarni film „Putnik kroz vasionu i vekove“, režisera Dušana Vulekovića.

Manifestacija će biti završena 12. maja sportskim aktivnostima učenika SŠC-a.

Organizator manifestacije je SŠC „Militin Milanković“, a pokrovitelji opština Milići i Kompanija „Boksit“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare